Putem EU projekta pod nazivom „Zaposli - Educiraj - Pomozi“ Društvo Crvenog križa Varaždinske županije zaposliti će 29 gerontodomaćica koje će skrbiti o 145 starijih osoba, a posao će dobiti žene starije od 50 godina koje su duže vrijeme nezaposlene.

Projekt je vrijedan 4.539.126 kuna, a svečano potpisivanje i uručivanje ugovora održano je 6. srpnja u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu. Ugovor su potpisali ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, u prisustvu zamjenika župana Varaždinske županije Roberta Vugrina. 

Projekt koji je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije prijavilo s još tri grada i šest općina na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, financira se iz Europskog socijalnog fonda u 100 % iznosu, a provodit će se 30 mjeseci i obuhvaća gradove Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko, koji po zadnjem mjerenju indeksa razvijenosti spadaju u 3. kategoriju razvijenosti sa stopom od 75 do 100 posto državnog prosjeka. 

- Ovo je jako vrijedan projekt, jer će gerontodomaćice starijim osobama pomagati kod jednostavnijih kućanskih poslova poput održavanja okućnice, kuhanja, donošenja lijekova i slično. Svaka od 29 gerontodomaćica će voditi brigu o pet korisnika i svakodnevno će ih obilaziti te im stajati na raspolaganju - rekao je Vugrin 

Osim svakodnevne skrbi o starijim osobama, druga korist od projekta je zapošljavanje teže zapošljivih žena. Prema podacima HZZ-a od svibnja 2017., u Varaždinskoj županiji je 2.187 nezaposlenih žena, od čega 769 starijih od 50 godina, što iznosi 34,45 posto.

- Žene starije od 50 godina s najviše srednjom stručnom spremom, koje su na Zavodu za zapošljavanje duže vrijeme, imaju jako male šanse da na redovit način pronađu posao. Sada će, uz redovitu plaću, imati i mogućnost prekvalifikacije – naveo je Vugrin

 

 

 

 

Komentari

10.07.2018. 13:38h Zadnja izmjena: 10.07.2018. 13:43