istraživanje

Zabrinjavajući podaci: Mladi su depresivni, anksiozni, skloni samoranjavanju i suicidalnim namjerama

Objavljeno: 03.11.2022. 17:05

Zadnja izmjena: 03.11.2022. 17:08

Kod mladih ljudi visoko su prisutni simptomi problema mentalnog zdravlja – ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa, pokazali su rezultati istraživanja Edukacijsko -rehabilitacijskog fakulteta u kojem su sudjelovali i učenici iz Varaždinske županije.

S područja Varaždinske županije, u prvoj točci mjerenja sudjelovalo je 645 učenika prvih razreda iz svih škola s područja Varaždinske županije, od čega gotovo podjednak broj djevojaka i mladića. 30% učenika pohađalo je gimnazijski program, 43% njih četverogodišnje/petogodišnje srednje škole dok je 27% učenika iz trogodišnjih strukovnih škola.

Prilikom predstavljanja rezultata prvog vala istraživanja u Županijskoj palači voditeljica projekta Miranda Novak istaknula je kako su rezultati istraživanja dobiveni na području Varaždinske županije pokazali slične trendove u odnosu na ostale gradove.

- Očito je da imamo poteškoća i sa suicidalnim tendencijama, odnosno sa suicidalnim namjerama i planovima, a čak 4 posto adolescenata pokušalo je počiniti samoubojstvo. Više od 20 posto učenika izjasnilo se da su se namjerno samoranjavali i nanosili bol, a tek su učenici prvog razreda srednjih škola. Uočeno je da su dosta prisutni i problemi poremećaja prehrane. Između 20 i 30 posto adolescenata opterećuje se promišljanjem o hrani, 34 posto smatra da su debeli, iako to ne smatra nitko u njihovoj okolini, a njih 10 posto da je u zadnja tri mjeseca izgubilo čak osam do deset kilograma – navela je voditeljica projekta Novak.

'Otvoreni smo za dijalog'

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako nedavnim predstavljanjem alarmantnih podataka vezanih uz konzumaciju energetskih pića kod mladih i ovim okruglim stolom, Varaždinska županija zapravo pokazuje kako je otvorena za dijalog i suradnju s roditeljima i stručnjacima.

-Iznimno nam je bitno detektirati probleme i izazove s kojima se susreću naši mladi, a sve to kako bismo zajedničkim snagama stvorili zdrave, kvalitetne, samosvjesne i odgovorne ljude. To nažalost ne možemo sami, ali u suradnji sa stručnjacima, s našim Upravnim odjelom za prosvjetu, te kroz rad Savjeta za mlade i Savjeta za zdravlje mi se maksimalno kako bismo sukladno našim mogućnostima doprli do naših mladih, ukazali na probleme i zajedničkim snagama ih pokušali riješiti – zaključila je zamjenica Zagorec.

 

Komentari