rezultati ankete

12-godišnje dijete iz naše županije doživjelo moždani udar zbog pretjerane konzumacije energetskih napitaka

Objavljeno: 11.10.2022. 13:12

Zadnja izmjena: 11.10.2022. 14:42

Foto: Ilustracija

U Varaždinskoj županiji čak 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića, pokazala je anketa koja je provedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola.

Anketa je provedena na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, čiji su članovi ugledni zdravstveni radnici. Na pitanje zašto konzumiraju energetska pića, najčešće su kao razloge naveli umor, manjak koncentracije te odmor nakon nekakve aktivnosti. Informacije o energetskim pićima, što je najžalosnije, dobivaju iz reklama i od prijatelja, a najmanje iz stručne literature ili pak od roditelja.

Uznemirujuće je da je 20 % učenika osnovnih škola te 30 % učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije, veliki broj imao je simptome od strane kardiovaskularnog sustava, tzv. stezanje u prsima, bol u prsima, ubrzani rad srca, a veliki broj se požalio na mučninu i povraćanje.

- Nažalost, ovo istraživanje je potvrdilo da (pre)veliki broj djece i mladih konzumira energetska pića, a da pritom uopće nisu svjesni opasnosti po svoje zdravlje. I u ovom slučaju znanje je moć. Varaždinska županija pružit će svu potporu Savjetu za zdravlje i našim školama kako bi naši mladi, njihovi roditelji te učitelji i profesori dobili točne informacije o štetnosti energetskih pića i mogućim posljedicama - istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec. 

'Energetska pića nisu bezazlena'

Zašto su energetska pića štetna i zašto nisu „bezazlena“, kao što se (pre)često pogrešno smatra, pojasnila je doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin.

- Nemili događaj u županiji, kada je osoba u dobi od 12 godina doživjela moždani udar koji se direktno mogao povezati s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, potaknuo nas je da kontaktiramo pedijatre i specijaliste školske medicine te potom provedemo i ovu anketu. S obzirom da je sudjelovalo više od 5.300 ispitanika, imamo doista reprezentativan uzorak. Kod nekog djeteta već jedno energetsko piće može izazvati neželjene učinke, a kod drugih su to dva do tri pića – upozorila je doc. Kiđemet-Piskač.

Komentari