projekt od 405 milijuna kuna

eTV - Zamjenik ravnatelja bolnice: Centralni operacijski blok je ispred rokova

Dr. Marko Hlebar također je objasnio što za varaždinsku bolnicu i njene pacijente znači nova zgrada objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije...
Objavljeno: 05.05.2022. 12:15

Gostujući danas u eTV studiju, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar rekao je kako "nema sumnje da projekt Centralnog operacijskog bloka vrijedan 405 milijuna kuna ne ide po planu".

Kako je naveo, realizacija projekta Centralnog operacijskog bloka ide po planu te da su "čak ispred rokova".

- Ova uprava je preuzela bolnicu u rujnu, u trenutku kada nije bio gotov ni glavni projekt, niti nije bila ishodovana građevinska dozvola. Glavni projekt je finaliziran u rujnu 2021. godine, a građevinsku dozvolu smo dobili u prosincu. Po projektu smo to dužni naprviti do 3. kvartala ove godine. Mi smo zapravo ispred predviđenog roka.

'Uskoro građevinska i za heliodrom'

Među građanima odjeknula je najava izgradnje heliodroma na krovu Centralnog operacijskog bloka, a Hlebar kaže kako za njega kroz skoro vrijeme očekuju građevinsku dozvolu.

- Varaždinska bolnica je vrlo aktivna u radu Hrvatskog transplantacijskog tima, imamo krasnu suradnju s klinikama i veliki doprinos varaždinske bolnice je u uspješnosti, kvaliteti i kvantiteti transplantacije u Hrvatskoj. Planira se razvoj nacionalne helikopterske mreže koja će omogućiti brz i efikasan transport bolesnika. Stoga, ideja nam je bila da, kada već idemo u taj projekt, napravimo heliodrom da priča bude potpuna, zaokružena i funkcionalna. To je isprojektirano i uskoro očekujemo građevinsku dozvolu.

O Hitnom objedinjenom bolničkom prijemu

Hlebar je također objasnio i što za varaždinsku bolnicu i njene pacijente znači nova zgrada objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.

- Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija su principi moderne medicine čiji naglasak mora biti na smanjenju stacionarnih kapaciteta, bržoj i neposrednijoj zdravstvenoj usluzi, smanjenim listama čekanja i povećanoj kvaliteti. Što se tiče objedinjenog hitnog bolničkog prijema, pacijenti više neće morati hodati od ambulante do ambulante i tražiti specijaliste i dežurne službe.

'Okupili smo stručnjake i specijaliste'

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet Piskač rekla je kako su proširili djelovanje Savjeta kako bi poboljšali njihovo djelovanje.

- Savjet djeluje kao samostalno tijelo, no u njemu su se okupili stručnjaci iz područja primarne zdravstvene zaštite: obiteljska medicina, ginekologija, pedijatrija, dentalna medicina. Tu su i specijalisti iz bolnice koji se bave kroničnim nezaraznim i malignim bolestima. Pridruženi su nam i članovi ljekarnika, HZJZ-a koji je ključan faktor u odvijanju velikog broja javnozdravstvenih akcija te su nam se priključili i predstavnici Sveučilišta Sjever.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali specijalist ortopedije i traumatologije te zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar i specijalistica neurologije i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet Piskač pogledajte ovdje:

 

Komentari