Povodom nedavnih tučnjava u Varaždinu, Vijeće učenika Varaždinske županije, Varaždinska županija i Policijska uprava varaždinska u Županijskoj su palači u Varaždinu organizirali tribinu „Nasilje nije rješenje“.

Nasilje među učenicama varaždinske Srednje strukovne škole na Starom gradu u Varaždinu bio je okidač za organiziranjem tribine na kojoj se, između ostaloga, govorilo i o tome da svako četvrto dijete gotovo svakog dana doživljava nasilje u školi.

Tribini je prisustvovao zamjenik župana Alen Kišić, koji je pohvalio ovu inicijativu te je naglasio da Varaždinska županija ima najbolje srednjoškolske ustanove u cijeloj državi. Istaknuo je rezultate mnogih državnih prvaka iz Varaždinske županije i nadodao: „Velika je šteta da je upravo jedan takav nedavni oblik nasilja učenica gotovo zasjenio sve ono dobro što je u Varaždinskoj županiji vezano uz obrazovanje.“

Zamjenik župana također je naglasio kako će Zaklada za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ u rujnu objaviti novi natječaj na koji će se moći javiti sve škole.

Predsjednik Vijeća učenika Lovro Lukavečki istaknuo je kako Vijeće radi na aktivnoj suradnji sa županijskim tijelima kako bi se mogle donositi pozitivne promjene. Sve je pozvao na bilo kakvu aktivnost u prevenciji nasilja.

Izlagao je i predstavnik PU Varaždinske Marijo Medenjak, koji je predstavio oblike nasilja, načine sprječavanja i program koje provodi PU Varaždinska.

Učenicima se u drugom dijelu objašnjavalo na koji način mogu pravovremeno spriječiti nasilje. Naglašeno je i kako su ciljevi ovakvih tribina senzibilizacija javnosti na problem nasilja, smanjenje broja nasilničkih ponašanja u obitelji, među mladima, na sportskim i drugim javnim okupljanjima te poticanje građana i žrtava na prijavljivanje svakog oblika nasilja.

Ključne riječi: nasilje, Tučnjava u Varaždinu,

Komentari

25.04.2016. 12:54h Zadnja izmjena: 25.04.2016. 14:30