traju pripreme

Započinje energetska obnova OŠ Martijanec, a priprema se i javna nabava za izgradnju općinskog vrtića

Objavljeno: 06.11.2018. 16:49

Zadnja izmjena: 06.11.2018. 17:02

Krajem ove, 2018. godine, započinje energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna 7,5 milijuna kuna.

Na školi će se obnoviti krovište, fasada zgrade, školska kuhinja i prozori. Nakon završetka obnove općinska će vlast, na čelu s načelnikom Draženom Levakom, intenzivirati pregovore sa županijom i državom oko dugo očekivane dogradnje škole, budući da su martijanečki osnovnoškolci jedni od rijetkih u Županiji koji nastavu pohađaju u dvije smjene.

Kako doznajemo, u ovom trenutku u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole za dogradnju i financijsko preciziranje investicije, a načelnik Levak i suradnici žele da se djeca iz Martijanca školuju u jednakim uvjetima kao njihovi vršnjaci u cijeloj Varaždinskoj županiji, a to je po najvišim standardima u državi.

- Škola ima odlične učitelje i programe koje financira Općina, a zadnja je bila radionica o sigurnosti u prometu i prezentacija prevencije ovisnosti o drogama. Zbog nedostatka prostora nemamo organizirani dnevni boravak u školi, ali je školarcima osiguran besplatan prijevoz i razni edukacijski sadržaji nabraja načelnik Dražen Levak.

Iako ima jedan od najmanjih proračuna u Varaždinskoj županiji, 4 milijuna kuna, Općina, kako kažu, na školi i školarcima ne štedi i odrađuje sve što je u njezinim mogućnostima i ovlastima.

Uz obnovu škole, u Martijancu se očekuje i izgradnja dječjeg vrtića, projekta koji je nakon višegodišnjeg čekanja na raspisivanje mjere 7.4.1. prošao na tom natječaju. Martijanec je dobio puni zatraženi iznos, 7,4 milijuna kuna, međutim, u godinama očekivanja natječaja cijene materijala i rada su narasle pa je danas problem sve stavke ukomponirati u prijavljeni i dobiveni budžet, što je uvjet za izgradnju s državnim novcem.

- Priprema se javna nabava, što je teško s obzirom na stalni rast cijena u realnom sektoru, ali nadamo se da ćemo izvršenim izmjenama projekta i troškovnika uspjeti naći izvođača za taj novac. U protivnom, ništa od vrtića na koji čekamo od kad postoji Općina, jer Martijanec nikad nije imao općinski vrtić. Ovu priliku ne smijemo propustiti, a stavljeni smo u vrlo tešku situaciju. Bilo bi grozno ne uspjeti i o tome ne želimo niti razmišljati. Ipak, na kretanja na tržištu mi ne možemo utjecati. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potvrde APPRRR na izvršene promjene projekta i troškovnika – kaže načelnik Levak

 

Komentari