Zašto istočna obilaznica u Varaždinu još uvijek nije u cijelosti puštena u promet?

Objavljeno: 23.07.2015. 08:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Grad Varaždin ovih je dana dobio novi kružni tok, onaj u Gospodarskoj ulici, a radovi su završili i prije najavljenog roka.

Time se povećala sigurnost cestovnog prometa u tom dijelu grada, a projekt vrijednosti nešto više od 1,5 milijuna kuna financiran je većim dijelom od strane Ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovao je i Grad Varaždin s dvijesto i nešto tisuća kuna, a sve u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Nešto malo dalje od novog rotora, svakodnevno se velik broj građana cijele Varaždinske županije, ali i okolnih županija vozi istočnom obilaznicom koja još uvijek nije u cijelosti puštena u promet.

Još prošle godine u kolovozu bilo je najavljeno puštanje u promet navedene ceste. Trebali su proraditi semafori te se maknuti betonski zidovi koji onemogućavaju skretanje prema Calzedoniji, Solvisu i benzinskoj pumpi ukoliko dolazite iz smjera Zagreba prema Varaždinu.

Trebalo se to dogoditi nakon pune dvije godine, koliko je trajala izgradnja novog duplog traka ceste, no od toga nije bilo ništa. Iz Hrvatskih cesta tada su odgovorili da otvorenje još nije moguće jer još uvijek traju istražni radovi na arheološkim lokalitetima uz cestu, što je produljilo i cjelokupno puštanje obilaznice u promet.

- Bilo je i nekoliko poteškoća koje su sada uspješno uklonjene. Prije nego se u potpunosti pusti u promet, cesta mora proći tehnički pregled. Prema sadašnjoj situaciji, to se očekuje tijekom rujna ove godine. Nakon tehničkog pregleda, cesta se može pustiti u promet – izvijestili su nas iz glasnogovorništva Hrvatskih cesta krajem kolovoza prošle godine.

Međutim rujan je prošao, godina je završila, a istočna obilaznica nije imala tehnički pregled. Kao jedan od razloga zašto se ne pusti u promet u potpunosti bio je i ugovor s Biotehnološkim parkom. U ožujku ove godine, sam gradonačelnik Goran Habuš u nekoliko je navrata rekao kako će istočna obilaznica dobiti uporabnu dozvolu kada se raskine ugovor s Biotehnološkim parkom.

- Istočna obilaznica će biti riješena onog trenutka kad potpišemo sporazum o raskidu ugovora s Biotehnološkim parkom. Druga strana, dakle Biotehnološki park, mora dati brisano očitovanje koje je potrebno Hrvatskim cestama da bi se dobila uporabna dozvola i da bi se konačno mogla otvoriti dva nova raskršća na toj dionici. Oni su to držali kao nekakav adut u ovim pregovorima, što zapravo nema nikakvog smisla jer ih Hrvatske ceste mogu izvlastiti. Ali rečeno nam je da onog trenutka kad mi potpišemo sporazum i ovo riješimo, mi možemo aktivirati to brisano očitovanje i može se konačno u potpunosti otvoriti istočna obilaznica - rekao je gradonačelnik Habuš u ožujku ove godine i dodao kako će istočna obilaznica biti puštena u promet 31. ožujka ove godine.

Više od četiri mjeseca kasnije, niti su raskrižja na istočnoj obilaznici puštena u promet, niti se točno zna kada će se to dogoditi. Na naš upit "gdje je zapelo" s istočnom obilaznicom, iz Grada Varaždina odgovorili su nam kako ni sami ne znaju.

Grad Varaždin je s trgovačkim društvom Hrvatske ceste d.o.o. sklopio 11. prosinca 2014. godine, Ugovor o prijenosu vlasništva nekretnina bez naknade, kojim je za potrebe proširenja istočne obilaznice Grad prenio u vlasništvo Hrvatskih cesta, bez naknade, nekretnine koje se nalaze u koridoru istočne obilaznice. U trenutku sklapanja navedenog Ugovora na predmetnim nekretninama bilo je upisano pravo građenja u korist Biotehnološkog parka Varaždin.

- Grad Varaždin s trgovačkim društvom Biotehnološki park Varaždin 30. ožujka 2015. godine sklopio je Sporazum o razrješenju međusobnih odnosa te je slijedom navedenog na nekretninama koje su predmet Ugovora o prijenosu vlasništva nekretnina bez naknade izvršeno brisanje prava građenja zasnovanog u korist Biotehnološkog parka Varaždin 2. travnja 2015. Grad nema saznanja zašto istočna obilaznica do današnjeg dana nije puštena u promet - odgovorili su nam iz Grada.

Odogovor na pitanje koje si postavljaju mnogi naši sugrađani "Zašto istočna obilaznica još uvijek nije puštena u promet" potražili smo i kod Hrvatskih cesta. Međutim, konkretan datum nismo dobili.

- Sredinom lipnja izvršen je tehnički pregled. Potrebno je još provesti geodetski elaborat za uknjižbu građevine u katastar nakon čega će se ishoditi uporabna dozvola i pustiti cesta u promet - odgovorili su iz glasnogovorništva Hrvatskih cesta.

Hoće li istočna obilaznica i kada će dobiti uporabnu dozvolu, preostaje nam za vidjeti i još uvijek čekati. U međuvremenu, uživajte u vožnji od jednog do drugog kružnog toka pa sad i novog, onog u Gospodarskoj.

Komentari