lijepe vijesti

'Zaustavljamo devastaciju!' FOI započeo obnovu Vile Oršić

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.11.2020. 13:25

Zadnja izmjena: 13.11.2020. 14:27

Nakon više od desetljeća propadanja Vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike uspio je osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Varaždinu.

Vila Oršić, kao što je poznato, nalazi se unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Praradovića te je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prema povijesnim podacima Vila Oršić je izgrađena u drugoj polovici 19. stoljeća za potrebe raskošne obiteljske kuće. Građevina je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike, te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika i standardima vremena.

- Vjerujemo da ćemo kvalitetnom prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja zaustaviti dugogodišnju devastaciju, te Vili Oršić ponovo osigurati raskošni sjaj, ali u okruženju suvremene informacijske tehnologije i razvojnih potencijala, kakav i zaslužuje – izjavila jed dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Stavljanjem građevine u aktivnu funkciju visokog obrazovanja, Vila Oršić neće biti samo još jedna povijesna građevina, poručuju iz FOI-ja, već zgrada namijenjena studentima, u kojoj će se educirati i istraživati za zanimanja budućnosti. Samom prenamjenom zgrade, kao i aktivnim angažmanom da se zgrada obnovi, FOI je još jednom dokazao svoju potrebu, ali i obavezu za društvenim djelovanjem na području grada Varaždina i županije.

Komentari