Zbog blaćenja Habek dobio tužbu protiv mladog HDZ-ovca

Objavljeno: 23.10.2014. 11:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na Općinskom sudu u Varaždinu predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždin Igor Borovec proglašen je krivim da je naštetio časti i ugledu saborskog zastupnika SDP-a Marija Habeka.

Naime, Borovec je 10. siječnja ove godine ispod karikature na profilu Željka Medija Tkaleca objavio dva komentara, a u jednom je Habeka prozvao kao korumpiranog političara. Sud je  u privatnom parničnom postupku zaključio da je tu objavu vidjelo više tisuća ljudi, a tim je naštetio časti, ugledu i javno osramotio saborskog zastupnika. Kažnenjen je s 4000 kuna, s tim da treba platiti i 500 kuna troškova sudskog postupka.

- Drago mi je što je presuda otišla u moju korist. Ovo je samo dokaz da ljudi, pogotovo ljudi koji su na javnim dužnostima, ne mogu pisati sve i svašta te optuživati ljude bez dokaza. Nadam se da će ova presuda utjecati na to da će svatko dobro promisliti što će reći i napisati u javnosti – rekao je Habek.

U postupku se Borovec branio da komentar nije bio namjenjen Habeku, već je izraz općeg nazadovoljstva trenutnim stanjem u državi i nezaposlenosti mladih. Također u komentaru je aludirao na dogradonačelnika Vjerana Radelića, koji je ujedno na jednoj od čelnih funkcija u Nogometnom klubu Varaždin.

- Komentar nije bio namjenjen Habeku, već Vjeranu Radeliću. Znamo da Radelić ima visoku funkciju u NK Varaždinu, a bio je to izraz općeg nezadovoljstva u nekadašnjem prvoligašu – rekao je Borovec u svoju obranu.
Habek je tvrdio da je to bilo sve s namjerom da se ga ocrni.

- Politička sam i javna osoba te tvrdnja sam korumpiran lik izrečena je s namjerom da me se ocrni i našteti mojem ugledu i časti te ma se se diskreditira – istaknuo je Habek.

Također, optužba je izrekla da sve to izrečeno s posebnom namjerom s obzirom da je Borovec predsjednik Mladeži gradskog HDZ-a.

Sud je sve to uzeo u obzir te presudio u korist Habeka.

- Optuženi je napisao za drugog da je korumpiran. Nikome nije dopušteno tvrditi za drugoga da je korumpiran tj. da prima novac za usluge. Komentari su pisani u množini, a kao i daljnji komentari odnose se baš na oštećenog – objasnio je Brđanović.

Presuda nije pravomoćna, a rok za žalbu je 15 dana.

- Žalit ćemo se na presudu. Saborski zastupnik stoji iza svog imuniteta, ali može tužiti koga želi – rekao je Borovec.

Komentari