novi zakon

Zbog zakonske promjene, oformit će se jedinstveni Stožer za civilnu zaštitu

Objavljeno: 13.05.2016. 11:15

Foto: Sonja Ognjenović

Na sastanku Stožera  zaštite i spašavanja Varaždinske županije, održanog u Županijskoj palači, osim o pripremi za nadolazeću turističku sezonu, raspravljalo se i o zakonskim promjenama. Prema njima će Stožer za zaštitu i spašavanje postati jedinstveno tijelo, Stožer za civilnu zaštitu, a objedinjavat će sve žurne službe.

Stožer zaštite i spašavanja bio je formiran prema Zakonu o zaštiti i spašavanju 2005. godine, a krajem prošle godine donesen je Zakon o sustavu civilne zaštite. Zakonskim izmjenama usklađen je s regulativom EU, prema kojoj će postojati jedinstveni Stožer za civilnu zaštitu. Na današnjem sastanku razmotrile su se smjernice kako da se Varaždinska županija uskladi s novim zakonom. Načelnik Stožera i dalje će biti zamjenik župana, a ključne institucije Stožera ostaju policija, hitna pomoć, vatrogasci, bolnica, Dom zdravlja…

“Hrvatska dugi niz godina ima dualni sustav, Stožer civilne zaštite i Stožer zaštite i spašavanja. Mislim da je u svakom slučaju bolji jedinstveni sustav, usklađen s Europskom regulativom. Imali smo nelogičnih situacija, npr. 2014., za vrijeme poplava. Zakon nije predvidio tko je glavni na terenu, je li to načelnik stožera, predstavnik vatrogasaca ili načelnik općine. Bila je to nelogična situacija, a kad se ne zna tko zapovijeda, imate problem.” -objasnio je Alen Kišić, zamjenik župana, koji je ujedno i načelnik stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije.

Iako Varaždinska županija nije klasična turistička županija, ima niz manifestacija od kojih neke okupljaju oko 50-100 tisuća ljudi te iziskuju pripravnost Stožera za zaštitu i spašavanje. To su tri velika događaja koja se održavaju tijekom ljeta: Špancirfest, Dani ludbreške Svete Nedjelje i Aquafest u Varaždinskim toplicama. Razgovaralo se i o pripremi prometnog sustava za turističku sezonu, a pogotovo na dijelu autoceste koja prolazi kroz Varaždinsku županiju.

Komentari