Tenzije popustile

Zbog Gospodarske zone Brezje HNS i HDZ navalili jedni na druge, no odluka je - prošla

Objavljeno: 25.02.2016. 13:00

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:30

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjeve

Nakon burne rasprave većinom glasova na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ipak je prihvaćen prijedlog odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje.

Prijedlog spomenute odluke uvodno je pojasnio gradonačelnik Goran Habuš rekavši da ga Grad "sada napokon ima 80 hektara zemljišta 'u komadu'". Potom je ustvrdio i kako će to biti "najatraktivnija gospodarska zona u Hrvatskoj za poduzetnike".

- Nema tu spina. O prijedlogu odluke danas trebamo raspraviti i točku s dnevnog reda ne treba micati - kategoričan je bio Habuš.

'Umjesto pljuvačine - dokumenti'

Nezavisnom vijećniku Zlatanu Avaru bilo je zanimljivo, kaže, kako su zbog ove točke Dnevnog reda na 22. sjednici Gradskog vijeća HNS i HDZ "navalili jedni na druge".

- Umjesto klasične "pljuvačine", čitajte dokumente i analizirajte brojke. Gradsko vijeće mora donijeti oduke u skladu sa Zakonom. Imamo nalaz revizije iz 2013. s tekstom u kojem je navedeno da su 2011. u funkciji dvije zone, Jalkovec i Brezje sjever. Iz tog dokumenta “Kukuriku Vlade“  je razvidno da Državni ured za upravljanje državnom imovinom može oduzeti prethodno darovano zemljište ukoliko se 3 godine nije privelo svrsi. Predlažem da prvo ishodimo od DUUDI-ja odluku o darovanju zemljišta – naglasio je Avar.

'Nitko neće oduzeti zemljište'

Reformistica Natalija Mrtinčević uvjerena je da nitko neće oduzeti zemljište. No, u svojem izlaganju je  upozorila kako prethodno treba poduzeti sve korake prema državi.

- Treba paziti na zamjenu i prodaju zemljišta u Brezju, jer tamo ima atraktivnih i manje atraktivnih parcela. Pazite da ne dođe do pogodovanja i vodite računa o tome tko će ga i po kojoj cijeni na kraju procjenjivati prije prodaje – ističe Martinčević.

I HDZ "zapravo ZA"

Iako je vijećnica iz redova HDZ-a Otilija Cvetko prije izglasavanja Dnevnog reda, tražila skidanje točke 5 vezane uz točku 6 i 7 radi, kako je izjavila, “opasnosti da DUDI oduzme Gradu zemljište u Brezju“, njeno ponovno obraćanje vijećnicima prošlo je pomirljivije nego na aktualnom satu.



- Klubu vijećnika HDZ-a zapravo je prihvatljivo osnivanje Gospodarske zone u Brezju, osim ako odluka Grada Varaždina iz 2008. godine o osnivanju 4 gospodarske zone, nje stavljena van snage – kazala je Cvetko.

HDZ naposlijetku nije glasovao za, ali je većinom od 12 glasova prihvaćen prijedlog odluke o osnivanju Gospodarske zone Brezje.

Daljnji tijek sjednice pratite na eVaraždinu...
 

Komentari