nove pretrage i zahvati

Ako ste do sada zbog ovoga išli u Zagreb, od sada to može i OB Varaždin

Od voditelja Odjela urologije Gorana Benka i voditelja Odjela gastroenterologije Bojana Mariania doznajemo koje su nove pretrage i zahvati koje nudi Opća bolnica Varaždin, među kojima je i pretraga zbog koje pacijenti više ne moraju ići u zagrebačke bolnice...
Objavljeno: 17.03.2022. 13:21

Zadnja izmjena: 17.03.2022. 13:21

U današnjem eTV Studiju gostovala su dva liječnika iz varaždinske bolnice - voditelj odjela urologije Goran Benko i voditelj odjela gastroenteologije Bojan Mariani, koji su govorili o novim zahvatima i pretragama u bolnici.

Jedna od novosti je urodinamsko ispitivanje, odnosno pretraga kojom se funkcionalno ispituje mokraćni mjehur, a koja se koristi za otkrivanje uzroka problema mokraćnih puteva prije operacije i za odabir odgovarajuće terapije.

- Što se tiče dijagnostičke pretrage koju uvodimo u našu bolnicu, ona je već etablirana, do sada su naši bolesnici te pretrage obavljali u Zagrebu, a sada, s provođenjem edukacija te sestrinskog i liječničkog rada moći ćemo tu pretragu obavljati i ovdje. Aparat već postoji, edukacija nije bila planirano učinkovita zbog korone, no vjerujem da ćemo ubrzo početi raditi - kaže dr. Benko. 

'Novi laser ćemo koristiti u više svrha'

Druga novost za Odjel urologije je laserski uređaj za kvalitetnije i brže rabijanje kamenaca i liječnje prostate, odnosno za odstranjivanje tkiva prostate bez prevelikih operacijskih zahvata. 

- Tehnološki je jasno da što je laser veće snage, to je njegova učinkovitost bolja. Bolje i brže razbija kamenac, što nam puno znači kada su kamenci puno veći. Imat ćemo mogućnost korištenja lasera za reseciranje, odnosno rezanje tkiva, što mislimo primjenjivati u liječenju prostate. Varaždinska urologija je odavno poznata za endoskopsko liječenje, naši su liječnici dobro educirani i dobro vrše te zahvate.

'Pretraga za osobe s poteškoćama s hranjenjem'

Isto tako, novost za palijativne pacijente je perkutana endoskopska gastro stoma na odjelu dr. Mariania, odnosno pretraga kojom se postavlja prehrambeni put kroz trbušnu stijenku direktno do želuca. 

- Postavlja se endoskopskim putem uz rad dva endoskopičara. To je namijenjeno prvenstveno za ljude koji imaju poteškoća s hranjenjem, koji imaju i gubitke na tjelesnoj težini, na masi, na funkciji, koji ne mogu normalnim putem unijeti hranu. Najčešće su to pacijenti bilo onkološki, bilo pacijenti koji su doživjeli neke teže neurološke bolesti i slično.

'Jedina takva terapija na sjeveru Hrvatske'

Uz noviju pretragu naziva ligacija variksa jednjaka, što se odnosi na podvezivanje vena u jednjaku koje su posljedica ciroze jetre, a koje mogu uzrokovati ozbiljna krvarenja, novost je i biološka terapija za pacijente koji boluju od Chronove bolesti, što je jedina takva terapija na sjeveru Hrvatske. 

- To je vrh piramide liječenja, namijenjeno za srednje i teške oblike bolesti koji su do sada išli na kliniku ili su završavali na kliničkim zahvatima, a ovako mi to preveniramo. Konkretno, to je cijana terapija na molekule u našem organizmu koje djeluju tako da izazivaju upalu pa mi djelujemo ciljanu protuupalno s dobrim uspjehom - zaključuje dr. Mariani.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali voditelj Odjela urologije u Varaždinu dr. Goran Benko i voditelj Odjela gastroenterologije Bojan Mariani pogledajte ovdje: 

 

Komentari