'Zaželi'

Zbog prevelikog interesa obustavljena prijava projekata za financiranje gerontodomaćica 

Objavljeno: 22.09.2023. 10:24

Zadnja izmjena: 22.09.2023. 10:30

Foto: Arhiva

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obustavilo je zaprimanje projektnih prijedloga na poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, iz kojeg su se financirale gerontodomaćice koje su se brinule o starijim nemoćnim građanima, za što je većina gradova i općina u Varaždinskoj županiji koja je bila uključena u taj EU projekt izrazila interes da se ponovno prijavi. 

Podsjetimo, Ministarstvo je koncem kolovoza objavilo poziv na dostavu projektnih prijedloga, u sklopu kojeg će se ponovno financirati pružanje usluge 
potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom, kao sastavna mjera dugotrajne skrbi i 
prevencije institucionalizacije. Ukupno je bilo na raspolaganju 100 milijuna eura, a poziv je trebao biti otvoren do 31.prosinca 2024.

Međutim, zbog velikog interesa, poziv je obustavljen jučer u 14,00 sati, s obzirom na to da su zahtijevani iznosi bespovratnih sredstava dosegli 120 posto ukupno raspoloživog iznosa. Obustava poziva trajat će do kraja 4. studenoga, izvijestili su iz Ministarstva.

Taj projekt, koji se financira se iz Europskog socijalnog fonda, u Varaždinskoj županiji provodio se od 7. studenoga lani od 7. srpnja ove godine, a njegova je vrijednost bila gotovo 1,5 milijuna tadašnjih kuna. Partneri na tom projektu bili su su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Općina Gornji Kneginec, Općina Visoko, Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Klenovnik, Grad Ivanec, Općina Maruševec, Općina Sračinec, Općina Breznički Hum i Općina Breznica.

Kroz projekt Zaželi zapošljavaju se teže zapošljive žene, koje zahvaljujući tom projektu dobivaju šansu na tržištu rada, a s druge strane vrijedan je zato što one vode brigu o osobama treće životne dobi koji se nalaze u teškim socijalnim i obiteljskim okolnostima i tako im olakšavaju svakodnevnicu. 

Komentari