Zbog ukidanja povratne naknade smanjit će se cijena mlijeka za 50 lipa?

Objavljeno: 12.07.2015. 14:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Početkom kolovoza ukida se naknada za pola kune za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda, a mlijeko i mliječni proizvodi trebali bi pojeftiniti za 50 lipa.

Krajem srpnja ili početkom kolovoza na snagu stupa novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, ukida povratna naknada od pola kune za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda.

Iako će građani koji skupljaju povratnu plastičnu ambalažu ostati bez dijela prihoda, očekuje se da će proizvođači, odnosno trgovci, mlijeko i mliječne proizvode u plastičnim bocama pojeftiniti za 50 lipa, doznaje Novi list u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

U ukupnom broju vraćene ambalaže PET ambalaža mlijeka i mliječnih proizvoda čini oko 11 posto, što znači da veliku većinu povratne ambalaže čine boce i limenke od vode i sokova, alkoholnih pića i sličnog, na koju ostaje povratna naknada od 50 lipa.

Sva mliječna ambalaža koja bude kupljena do stupanja novog pravilnika na snagu moći će se uz povratnu naknadu od pola kune kupcu, odnosno donosiocu boce, vratiti do 1. rujna ove godine. Nakon što pravilnik stupi na snagu, boce od mlijeka, jogurta i drugih mliječnih proizvoda ponovno će završavati u smeću, odnosno, kad su ekološki savjesniji građani u pitanju, u spremnicima za plastiku.

Hrvatska još nije uvela sustav primarne selekcije otpada koji će građane motivirati da što više otpada selektiraju na “zelenim otocima” kako bi što manje platili odvoz otpada koji se ne može selektirati.

Komentari