na vijeću već u utorak

ZLATAN AVAR 'Evo kako smo "toljagom" napravili varaždinski proračun u 4 dana'

Objavljeno: 16.06.2017. 13:55

Zadnja izmjena: 17.06.2017. 21:30

Foto: Željko Porobija

Varaždinskog dogradonačelnika Zlatana Avara odlučili smo pomno ispitati o proračunu kojega on planira prezentirati Vijeću već u utorak, dakle samo jedan dan nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Varaždina.

Prvo nas je zanimalo čemu tolika žurba u donošenju proračuna, koji je, kako nam je osobno iznio, načinjen u roku od 4 dana.

- Nas pristikaju rokovi - do 30. lipnja moramo riješiti Pravilnik o bagatelnoj nabavi, treba riješiti pitanje besplatnih udžbenika, a zatim i zbog gradnje, jer se mora iskoristiti što više dana građevinske sezone.

'Sasvim suprotno Habušu'

Proračun ste sastavili u samo 4 dana, nije li to malo prebrzo kad se donosi takav opširni dokument?

- Išli smo tako da smo prvo vidjeli realizaciju proračuna u ovih 5 mjeseci i pogledali prihode. Izvršili smo procjene po svim računima i vidjeli izvore prihoda. Onda sam morao primijeniti "toljagu", pa smo brisali sve nerealne planove. Brisane su i sve one stavke gdje su ubacivana planirana EU sredstva, a za koja niste sigurni da ćete ih dobiti.

U čemu se ovaj proračun razlikuje od onog kojega je svojedobno predlagao Habuš?

- On je išao metodom da prvo dobije popis želja i tako sastavi rashod, a onda bi po tom sistemu štimao prihode. Mi smo prvo gledali prihode, pa onda po tom pravili rashode.

No, čini se da su projekcije za 2018. i 2019. godinu ostati onakve kakve je svojedobno donio upravo Habuš?

- Da, ostavili smo te projekcije, jer one se jednostavno nisu mogle mijenjati u ovih nekoliko dana. Jednostavno knjigovodstveni softver nam ne omogućava praviti tako brze promjene. Te projekcije nisu realne, mi ćemo s proračunom za 2018. donijeti onda projekcije za 2019. i 2020. Načelno, projekcije se ne mogu puno razlikovati od proračuna, jedino ako imate neke jako čvrste razloge za vjerovati da će se jako podignuti prihodi.

Što je sve palo pod 'toljagom'

Vratimo se na "toljagu" - po čemu ste sve njome lupili?

Izbacili smo rashode za adaptacijiu 6. osnovne škole, jer mislimo da je to nerealno. Tu se treba držati programa Ministarstva o mreži škola - dakle, da ne bude u jednoj školi previše a u drugoj premalo učenika. Odustali smo od kupnje zemljišta na Sajmištu, jer ne vidimo čemu bi nam ono služilo. "Kresali" smo sve programe po tome kakva je bila realizacija. Dosta smo skresali i Upravni odjel za komunal.

Je li to onda kraj svih kresanja?

Bit će još nekih kresanja - članovi Upravnih vijeća ne bi trebali više dobivati mjesečnu nadoknadu, nego određenu svotu po sjednici. O još nekim ćemo stvarima govoriti na sjednici Vijeća.

Je li onda što izmaknulo vašoj "toljagi"?

- Nismo dirali u kulturu i socijalu. Imamo i stavku za rješavanje problema grijanja u zgradama s kotlovnicama. Tu smo izdvojili preko 2 milijuna kuna, koje će se realizirati preko Vartopa.

Još ima promjena

Proračun je već objavljen na web stranici Grada i pozvali ste na javno savjetovanje. Hoće li se što još mijenjati do utorka?

- Inače, mi nismo ni bili dužni staviti to na web, jer se radi o izvanrednoj sjednici. Rok za amandmane je kratak Bit će nekih manjih promjena, trenutačno imamo jedan amandman. Neki dolaze u ured tražiti određena sredstva - sad sam maloprije morao odbiti jednu takvu delegaciju. Ali će proračun ostati u ovim okvirima - dakle, ukupno 227 milijuna kuna prihoda i isto toliko rashoda.

Uglavnom, početak sljedeća tjedna donosi dva dinamična radna dana za Gradsko vijeće. Prvo u ponedjeljak treba konstituirati Vijeće, odrediti predsjednika, odbore i riješiti slična politička pitanja. A onda nas već u utorak čeka pitanje proračuna - upravo ono na kojemu je pala prethodna gradska garnitura. Još jednom podsjećamo kako se i vi možete uključiti u javnu raspravu o proračunu na web stranicama Grada, na tablici pod rednim brojem 8.

 

 

Komentari