Vijećnik podiže i kaznenu prijavu

Avar tvrdi da je Termoplin oštetio gradski proračun za 1,5 milijuna kuna, Topolnjak da je to smiješno

Objavljeno: 29.03.2016. 11:05

Zadnja izmjena: 29.03.2016. 11:57

Foto: Ivan Tomašković

Nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar na današnjoj konferenciji za medije izjavio je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Termoplina i predsjednice Nadzornog odbora tvrtke zbog, kako tvrdi, oštećenja gradskog proračuna za 1,5 milijun kuna.

Naime, Avar si je dao truda i usporedio tržišne i ugovorne cijene plina s fakturiranim cijenama prema gradskim ustanovama, te na taj način, kako ističe, došao do podataka da je u 2014. godini povećanje bilo za 16 posto veće od ugovorene cijene, dok je u 2015. godini povećanje bilo veće za čak 32 posto. A svako povećanje, napominje, mora se prema zakonu najaviti kupcu.

"Grubo kršenje zakona"

Prema Avarovim tvrdnjama, na taj način prošle godine varaždinskom HNK-u je fakturirano 30 posto više od ugovorene cijene plina, kao i Gradskom muzeju Varaždin Šestoj osnovnoj školi i Gradskom muzeju Varaždin. Javnoj vatrogasnoj postrojbi za 32 posto, a Gradskim bazenima Varaždin 15 posto više od ugovorene cijene.

- Na jedan grubi način kršio se zakon o javnoj nabavi izdavanjem računa po cijenama koje nisu jednake ugovorenoj. Termoplin je tako iskorištavao svoju poziciju, svoje ovlasti. Dvojica ravnatelja i direktora primijetila su povećanje, a zašto nisu drugi to ćemo njih upitati. Ovo je svjesno potkradanje gradskog proračuna - tvrdi Avar, dodajući da poosjeduje kompletnu dokumentaciju te da je na opisani način gradski proračun oštećen za 1,5 milijuna kuna. Zbog toga je odlučio podnijeti i kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Termoplina.

"Sukob interesa"

- Zasad nisam dobio odgovor ni Grada Varaždina ni Nadzornog odbora Termoplina, no ne možemo glavom odmahnuti na takve stvari - rekao je Avar i ustvrdio je predsjednica Nadzornog odbora u sukobu interesa.  

- Predsjednica Nadzornog odbora koja je ujedno šefica računovodstva, ne može imati upravljačke i nadzorne funkcije. Na to upozorava državna revizija. Da netko sam sebi odobravata financijsko izvješće to je apsudno - zaključio je Avar.

"Smiješan slučaj"

Povodom tvrdnji Zlatana Avara kontaktirali smo i direktora Termoplina Ivana Topolnjaka, koji ističe da se ne boji kaznene prijave.

- Institucije će napraviti svoj posao - rekao je Topolnjak i dodao kako Grad Varaždin u ovom slučaju nije oštećen.

- Zna se kako se formira tržišna cijena plina i pod kojim uvjetima. Smiješno mi je cijeli slučaj komentirati i ne znam čime se uopće gospodin Avar bavi - rekao je Ivan Topolnjak i osvrnuo se na Avarovu tvrdnju da je predsjednica Nadzornog odbora u sukobu interesa.

- Zakon o trgovačkim društvima je jasan. Nema govora o sukobu interesa - zaključio je Topolnjak.

Komentari