radni sastanak

Župan Čačić i predstavnici Energetskog instituta sastali se oko pilot projekta vrijednog više od 4 milijuna eura

Objavljeno: 11.07.2017. 20:18

Zadnja izmjena: 12.07.2017. 08:43

Foto: Arhiva

Danas je u Županijskoj palači održan radni sastanak na kojem su prisustvovali župan Radimir Čačić te predstavnici iz 'Energetskog instituta Hrvoje Požar' Goran Granić i Damir Pešut te v.d. direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Na sastanku je bilo riječi o pilot projektu – pametni sustav za mjerenje i kontrolu plina, struje, i vode koji prolaze kroz cijevi. Na taj način pratili bi se tokovi energije u sektorima kućanstava, usluga, industrije  kao i njihova financijska potrošnja. Svako kućanstvo imalo bi mogućnost upravljanja troškovima energenata koje koriste u domaćinstvu, a svaki operater prati svoj dio te ima brži i jednostavniji pristup svim podacima koji se odnose na potrošnju, planiranje potrošnje te eventualne zastoje u sustavima isporuke energenata. Posebno je važno osigurati dvostruki prijenos informacija između operatera i korisnika. Prvi takav projekt planiran je za područje Grada Ludbrega, a Varaždinska županija u potpunosti podržava ovaj pilot projekt pametnog sustava. Predstavnici Energetskog instituta predstavili su ovaj projekt uz napomenu kako su već razgovarali već 13 partnera s područja Varaždinske županije od Varkoma, HEP-a, Termoplina te nekim privatnim tvrtkama itd.

Pilot projekt u potpunosti bi se financirao iz dva izvora, CEKOM-a i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te je posebno važno naglasiti kako se radi na tome da jedinice lokalne samouprave nemaju nikakav financijski trošak niti opterećenje prilikom realizacije projekta.

Projekt vrijedan 4-5 milijuna eura

Ovaj pilot projekt pametnog grada čija je vrijednost oko 4 - 5 milijuna eura ima prednosti za sve sudionike, od operatera i izvođača, Grada i Županije koja ima pregled zbirnih informacija o potrošnji pa do krajnjeg korisnika odnosno društva koje na taj način može pratiti potrošnju i uštede.

Župan Čačić je istaknuo kako je potrebno da u svakodnevne živote implemetiramo pametnu tehnologiju. Svi podaci koji bi se dobivali kroz ovaj projekt potrebno je analizirati i pravilno iskoristiti kako bi se uz njih osigurala veća kvaliteta ljudskog života, bolje usluge građanima, veća iskoristivost resursa i manji utjecaj na sam okoliš, stoji u priopćenju iz Varaždinske županije.

Komentari