velika šteta

Župan Čačić proglasio elementarnu nepogodu za područje Općine Bednja, šteta se procjenjuje na više od 8 milijuna kuna

Objavljeno: 17.07.2017. 16:50

Zadnja izmjena: 17.07.2017. 16:53

Foto: Arhiva

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić proglasio je danas elementarnu nepogodu olujni i orkanski vjetar - na području Općine Bednja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih olujnim i orkanskim vjetrom, a kojom su na navedenom prostoru nastale velike materijalne štete na poljoprivredi, graditeljstvu i prometu dana 11. srpnja 2017. godine.

Nakon elementarne nepogode-tuče koja je 21. lipnja 2017. godine zahvatila šire područje Bednje (Mali i Veliki Gorenec, Želimor, Šinkovica Bednjanska, Pleš, Prebukovje, Bednja, Šaša, Meljan), i nanijela štete na poljoprivrednim kulturama. Župan je 23. lipnja 2017. proglasio elementarnu nepogodu od tuče.

Nažalost nismo dugo čekali novu elementarnu nepogodu koja je 11. srpnja 2017. godine zahvatila područje Varaždinske županije i to  ponovno područje Općine Bednje (Vrbno, Cvetlin, Ježovec Donji, Pleš, Šinkovica Šaška, Šinkovica Bednjanska) sa snažno olujnim i orkanskim vjetrom sa tučom koja je nanijela štete na poljoprivrednim usjevima, na prometnicama  i građevinama (obiteljske i višestambene zgrade i gospodarske zgrade fizičkih osoba).

Procjena štete veća od 8 milijuna kuna

Općinsko povjerenstvo za elementarnu nepogodu Općine Bednje izvršilo je Prvu preliminarnu procjenu u iznosu cca. 8.355.140,00 kn. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana nastanka elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te će se ista dostaviti Županijskom povjerenstvu.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda konačne će procjene šteta od Općine dostaviti Ministarstvu financija-Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete od olujnog i orkanskog vjetra., stoji u priopćenju oz Županije.

Komentari