Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima ugostio je delegaciju regije Bratislava (Slovačka) koju je predvodila potpredsjednica regije Alžbeta Ožvaldová. 

Župan Čačić na sastanku je istaknuo važnost suradnje s bliskim zemljama, a posebno s regijama sa sličnom tradicijom i mentalitetom. Važna tema radnog sastanka svakako su bili i fondovi Europske unije te financiranje projekata koji su važni za županije i regije.

– Od 11,2 milijarde eura, koliko je Slovačka dobila u prvoj lisnici 2007.-2013., oni su iskoristili sve, sav ponuđeni novac, za razliku od Hrvatske koja će barem 2 milijarde propustiti. Upravo zato oni su savršen uzor kako koristiti europski novac i to je bio jedan od razloga za ovaj njihov posjet i prezentaciju. Mi smo između ostalog danas prezentirali i projekt brze pruge Zagreb –Krapina - Varaždin - Čakovec, kao naš najveći projekt na području željezničkog prijevoza – rekao je župan Čačić.

''Od nas mogu naučiti Centre izvrsnosti''

Delegacije Varaždinske županije i regije Bratislava razgovarale su i o projektima u obrazovanju, za kojeg Varaždinska županija izdvaja gotovo 60 % proračuna. - Ono što oni mogu naučiti od nas su naši Centri izvrsnosti, budući da smo mi jedan od samo 24 europska centra i tu  je njihov interes da preuzmu neka od naših iskustava – rekao je župan. 

Potpredsjednica regije Bratislava Ožvaldová istaknula je veliko zadovoljstvo zato što su glavne teme bili strateški projekti koji se financiraju iz fondova Europske unije, također prezentirali su i svoj integrirani javni prijevoz u svojoj regiji, projekt izgradnje cestovne infrastrukture oko Bratislave kojom bi se iz Bratislave izmjestilo 28.000 tranzitnih vozila dnevno, a projekt bi se financirao sredstvima EU fondova. 

Na sastanku osim župana Čačića između ostalih bili prisutni i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, sport i kulturu  Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović,  Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove, direktor AZRE d.o.o. Borko Mikić, Darko Levačić, viši stručni suradnik za promet i energetsku učinkovitost i Ante Klečina, viši referent za projekte u području prometa.

Komentari

15.11.2018. 08:50h Zadnja izmjena: 15.11.2018. 08:50