europski tjedan gradova i regija

Župan Čačić u Europskom parlamentu predsjedavao panelom o suradnji regionalnih organizacija

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.10.2018. 10:30

Zadnja izmjena: 16.10.2018. 10:30

U sklopu Europskog tjedna regija i gradova, koji je održan 8. do 11. listopada, u Bruxellesu je održan panel o suradnji regionalnih organizacija. 

Panelom je predsjedavao župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe – Jadran Radimir Čačić, koji je uvodno zahvalio Ivanu Jakovčiću, zastupniku Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, na domaćinstvu i pomoći u organizaciji panel rasprave. Povod za organizaciju panela bilo je obilježavanje 40. obljetnice Saveza Alpe – Jadran te obilježavanje pete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, napomenuo je župan Čačić.   

Ujedno je zahvalio i glavnim tajnicima Skupštine europskih regija, Alpsko-mediteranske Euroregije i Saveza Alpe-Jadran na sudjelovanju, kao i Laszlu Majtheny, predsjedniku Vijeća županije Vas iz Mađarske, županu Međimurske županije Matiji Posavcu, zamjenicima i predstavnicima drugih hrvatskih županija, predstavnicima slovenskih gradova i općina te posebno predstavnicima talijanske autonomne regije Valle d'Aosta.

Ključni zaključak panela je pokretanje inicijative svih europskih regionalnih organizacija pod nazivom „Jake regije za jaku Europu“ kojom bi se u suradnji s Corinom Cretu, povjerenicom za regionalnu suradnju u Europskom parlamentu, u budžetu EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine osigurala i posebna stavka za praćenje i podršku europskim regionalnim organizacijama. 

Komentari