posjeta ministrice koržinek

Mnogo se govorilo o Šaulovcu, a u budućnosti će se moći i posjetiti. Ovo će mu biti namjena...

Na sastanku je župan Stričak je između ostalog govorio o dva vrijedna projekta - dvorcu Šaulovec i palači Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.09.2021. 13:03

Zadnja izmjena: 20.09.2021. 13:07

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

Na sastanku je župan Stričak je između ostalog govorio o dva vrijedna projekta - dvorcu Šaulovec i palači Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina.

- Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije - rekao je Stričak i  naveo planove za palaču Erdödy-Patačić koja je sjedište Glazbene škole.

- U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

O ostalim projektima...

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata. Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima. 

Komentari