Odgovor iz Županijske palače

Štromar o istaživanju Instituta: Naši podaci govore drugačije, proveli smo EU projekte vrijedne 85 milijuna kuna

Objavljeno: 13.05.2016. 16:52

Zadnja izmjena: 13.05.2016. 17:07

Foto: Arhiva

Prema izvještaju Instituta za javne financije od 2011. do 2014. iz fondova Europske unije ostvarili pravo na financijska sredstva Varaždinska županija ukupno je povukla 1,51 mil. kuna novca EU fondova, što je čini osmom županijom po uspješnosti. No, iz Županije ističu da kako se to nije realan prikaz stanja budući da je Varaždinska županija provodila i projekte, bilo kao nositelj ili partner, u ustanovama kojima je osnivač, kao što su obrazovne institucije ili organizacije civilnog društva.

Prema istraživanju Instituta za javne financije susjedna Međimurska županija povukla je 4,71 mil. kuna, 3,21 mil. kuna više od Varaždinske županije koja je prema istraživanju povukla 1,51 milijuna kuna.

Ovakav rezultat Međimursku je županiju smjestio na peto mjesto u RH, a Varaždinsku na osmo mjesto.

>>U Varaždinskoj županiji samo dva grada i pet općina povukli EU sredstva – evo koji jesu, koji nisu

Podaci iz proračuna

No, iz Varaždinske županije ističu kako se Institut koristio isključivo podacima iz proračuna jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava dostupnim na mrežnim stranicama Ministarstva financija.

- Ono ne daje realni prikaz stanja budući da je Varaždinska županija provodila i projekte, bilo kao nositelj ili partner, u ustanovama kojima je osnivač, kao što su obrazovne institucije ili organizacije civilnog društva. Kada se svi ti elementi uzmu u obzir dobije se realno stanje koje nije u potpunosti prikazano objavljenim radom Instituta - ističe župan Predrag Štromar i dodaje da je Varaždinska županija  samo preko obrazovnih institucija, odnosno škola, u razdoblju od 2011. do 2014. „povukla“ 48,5 milijuna kuna, dok je kao nositelj ili partner s ostalim institucijama ili udrugama provela projekte u vrijednosti 36,5 milijuna kuna.

Dakle, sveukupno se u tom razdoblju radi o iznosu preko 85 milijuna kuna projekata provedenih preko EU fondova, što u prosjeku iznosi 484 kune po stanovniku, a ne 8,6 kuna kako je navedeno u rezultatima rada Instituta.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je Varaždinska županija u samom vrhu po dobivenim sredstvima iz Europske unije.

Odstupanja

- Svakako da u rezultatima istraživanja Instituta postoje određena odstupanja jer naši podaci govore drukčije prema kojima je Varaždinska županija sigurno među županijama predvodnicama u privlačenju EU sredstava. Zato smo i otvorili Agenciju za razvoj Varaždinske županije čiji smisao jest da provodi županijske projekte. Spremni smo i za nove natječaje koji su pred otvaranjem, a upravo je u tijeku i najveći projekt Aglomeracija Varaždin vrijedan 680 milijuna kuna – zaključio je župan Štromar.

Komentari