opasnost od eu kazni

Župani prihvatili Čačićev prijedlog da Vlada svojim fondom spriječi zaustavljanje projekata kanalizacije

Objavljeno: 06.02.2018. 11:42

Zadnja izmjena: 06.02.2018. 11:43

Svi znamo da su projekti iz EU fondova načelno super stvar, ali postoje i određene začkoljice koje mogu biti dosta problematične. Jedna od njih je i mogućnost novčanih kažnjavanja čak i nenamjernih grešaka.

Drugim riječima, ako vam EU dodijeli 100 milijuna kuna, a nastanu greške u provedbi projekta - kazne mogu biti uskrata sredstava ili penali od 5 pa do čak 25 posto. U konkretnom slučaju projekta Aglomeracije u našoj županiji, u nekom najcrnjem scenariju te bi kazne mogle iznositi i do 300 milijuna kuna. Upravo iz tih razloga, projekti su zapeli, jer nitko, pa ni naš Varkom, nema ni razloga ni mogućnosti preuzeti tu odgovornost.

Zato su hrvatski župani, kao i predstavnik Udruge gradova RH Željko Turk, prihvatili prijedlog varaždinskog župana Radimira Čačića da Vlada RH osnuje posebni fond iz kojega bi se plaćali eventualni penali. Jučer je o tome govorio i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću.

- Varkom i druge komunalne tvrtke mogu preuzeti financijsku odgovornost za, primjerice, 10 milijuna kuna, ali ne i za više stotina milijuna kuna. Svi župani su podržali zaključke i osnivanje državnog fonda, koji će biti upućeni premijeru Plenkoviću, pa vjerujem da će problem biti riješen u kratkom roku. - istaknuo je Čačić, koji smatra da ni država ne bi bila na gubitku osnutkom ovoga fonda, jer bi ubirala PDV iz uloženih investicija, a građani bi dobili kanalizacijsku mrežu i prečistače. 

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u petak župan Čačić je uvodno obrazložio problem penalizacije projekata aglomeracije i potrebna rješenja, dok je Marijan Cesarec iz Varkoma održao prezentaciju. Ministar Ćorić je jučer na radnom sastanku u Varaždinu dogovorio da se prijedlog garancijske sheme uvrsti na dnevni red sjednice Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Komentari