sastanak u varaždinu

Župane SZ Hrvatske okupio Sporazum iza kojeg stoji 10 milijarda kuna

Župani su izrazili nadu da država u što skorijem razdoblju u svakoj od pet Županija stane iza jednog strateškog projekta....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.03.2021. 15:02

Zadnja izmjena: 05.03.2021. 17:43

Foto: Luka Šalamun

Župani Sjeverozapadne Hrvatske danas su u Varaždinu održali radni sastanak o pripremi projekata koji su podloga za sklapanje Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske koji se očekuje za tri tjedna.

Uz njih su sastanak održali i regionalni koordinatori, odnosno direktori razvojnih agencija, a raspravljalo se o projektima vrijednima preko 10 milijardi kuna. Župani su izrazili nadu da država u što skorijem razdoblju u svakoj od pet Županija stane iza jednog strateškog projekta.

Prema riječima župana Radimira Čačića, potpisivanje Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske vrlo je važan trenutak koji koincidira s  prijavljivanjem projekata za sedmogodišnje razdoblje EU i za Recovery fond.

- I kod jednog i kod drugog se radi o novcu kojeg moramo iskoristiti, radi se  o 22 milijarde eura.Razvojni sporazum će se realizirati na sljedeći način - prvo blok projekata na koji mi župani nemamo ili imamo minimalno utjecaja, a država ih nažalost vodi loše ili presporo. Nažalost, brutalni primjer toga je apsolutna nesposobnost HŽ-a i Ministarstva prometa na projektu brze pruge. Ovog puta će se to mijenjati jer je to eksplicitno navedeno u programima Vlade. Što se tiče države, očekujem pomak, a što se tiče naših projekata, očekujem barem po jedan veliki projekt u roku godinu dana koji bi odaslao jasnu i snažnu poruku da taj Sporazum nije samo list papira. Naša podrška Vladi je uvjetovana Razvojnim sporazumom i brzom prugom i na tome ćemo inzistirati - rekao je župan Čačić.

Tko je sve uključen?

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić bio je domaćin radnog sastanka kolegama županima, županu Međimurske županije Matiji Posavcu, županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu; Željku Kolaru, županu Krapinsko-zagorske županije, a u ime Bjelovarsko-bilogorske županije sastanku je prisustvovao zamjenik župana Neven Alić

Komentari