vijećnici prihvatili izvješće

Županija unatoč korona krizi ostvarila višak prihoda od 3,3 milijuna kn

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.09.2020. 16:20

Zadnja izmjena: 30.09.2020. 16:25

Foto: Dino Možek

"Unatoč epidemiji koronavirusa, Varaždinska županija je u prvom polugodištu ove godine ostvarila višak prihoda od 3,3 milijuna kuna", rečeno je na današnjoj sjednici Županijske skupštine, a od vijećnika je prihvaćeno Izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2020., kao i treći rebalans proračuna za ovu godinu.

- Iako su se očekivale značajne negativne posljedice koronakrize, u Varaždinskoj županiji relativno uspješno držimo pod kontrolom proračun u cjelini. Prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 118,5 milijuna kuna, što je 42,4 posto godišnjeg plana. Iako izvorni prihodi uslijed koronakrize bilježe pad od 23 posto zbog pada poreza na dohodak, u prvoj polovici ove godine imali smo ozbiljno povećanje na drugim izvorima. Rast bilježe EU sredstva, namjenske pomoći i decentralizirana sredstva, pa ne samo da nismo u minusu, nego smo ostvariti suficit, što je jako dobra vijest – rekao je župan Radimir Čačić.

Gospodarstvu triput više

Naglasak proračunske potrošnje je bio na gospodarstvu, pa su sredstva namijenjena programima gospodarstva povećana tri puta, s 1,6 milijuna kuna na 5,3 milijuna. Županija je izdvojila 2,7 milijuna kuna pomoći za 558 obrtnika. Ujedno je dokapitalizirana tvrtka Bukotermal s ciljem nastavka projekta geotermalni izvori.

Trećim rebalansom za 2020. godinu proračun je s 291,2 milijuna kuna smanjen na 284,7 milijuna. - Rebalans govori kako ćemo završiti ovu godinu. Proračun je smanjen za 6,5 milijuna kuna ili 2,3 posto, što pokazuje da smo se relativno dobro izvukli iz ove krize. Konsolidirani proračun, dakle proračun s uključenim svim korisnicima, bilježi neznatne promjene od 0,5 posto. Ukupna vrijednost konsolidiranog proračuna je 1,7 milijarde kuna, što je ogroman, rekordan iznos. Od toga na EU sredstva otpada 260 milijuna kuna ili 16 posto, što je nikad veći utjecaj EU sredstava – istaknuo je župan Čačić.

Vijećnici su prihvatili i izvješće o radu župana za prvo polugodište 2020. godine.

Rebalans za energetsku obnovu kuća


Rebalansom je osigurano 1,5 milijuna kuna za subvencije građanima za troškove dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća, dok je 300.000 kuna za otkup zgrade i zemljišta za prezentacijski centar Gaveznica. Smanjenje se pak u najvećoj mjeri odnosi na smanjenje zaduženja u iznosu od 5,6 milijuna kuna izgradnju OŠ Martijanec budući da će se od planiranih 7 milijuna kuna kredita ove godine realizirati 2 milijuna, dok se 5 milijuna prebacuje u 2021. godinu. Sam izvorni dio proračuna bilježi neznatne promjene od 0,8 milijuna kuna te ostaje u okviru 77 milijuna kuna.

Komentari