poslali i fotografiju invalidskih kolica

Županija: "Nećemo uzeti osobama s invaliditetom, da bismo dali Kerekesh Teatru"

Objavljeno: 02.07.2020. 14:23

Zadnja izmjena: 02.07.2020. 14:32

Iz Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije stiglo je priopćenje vezano uz današnji prosvjed Kerekesh Teatar, koji su podržali SDP-ovi Željko Posavec i Mario Klapša, te HNS-ov načelnik Damir Šprem.

>>Kerekeša u protestu podržali SDP-ovi Klapša i Posavec: "Županija ne cijeni rad Kerekesh Teatra"

Podsjetimo, Kerekesh Teatar izrazio je nezadovoljstvo iznosom potpore od 3.000,00 kuna, koji im je dodijeljen na javnom natječaju za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge s područja Varaždinske županije. Kazali su tom prilikom kako se ne prepoznaje njihov kulturni rad, a naročito popularni festival „Tjedan smijeha“.

U nastavku odgovor Varaždinske županije, dostavljen uz fotografiju invalidskih kolica:

Varaždinska županija povisila je iznose financijskih sredstva za udruge da bi pomogla i osigurala rad stvarno neprofitabilnim udrugama i organizacijama.  Udrugama koje se financiraju isključivo donacijama i preko natječaja koje raspisuju gradovi, općine i Županija. Tim putem one pomažu osobama s invaliditetom, djeci s posebnim potrebama, umirovljenicima, osobama starije životne dobi i mladima. Varaždinska županija putem tih natječaja financira i kulturu i to KUD-ovima, udrugama za očuvanje tradicijske kulturne baštine i mladima, znači Udrugama koje NE OSTVARUJU NIKAKVE PROFITE.  

Prema javno dostupnim podacima Kerekesh teatar u 2019. godini uprihodio je 2,9 milijuna kuna (za 21% više nego u 2018.).

Novac su potrošili na:

Intelektualne usluge – 555.000,00

Službena putovanja – 61.000,00

Najveći dio rashoda otpada na naknade za obavljanje aktivnosti, rashodi osoba koje nisu zaposlenici ni članovi udruge – 1,3 milijuna kuna

Plus naravno plaće i sve ostalo

Ukupni preneseni višak s 31.12.2019. iznosio je 670.260,00 kuna!

Ova „kultura“ vrti vrlo ozbiljan novac. Od Županije, gradova i općina u 2019. godini dobili su donacije i to u iznosu od 196.000 kuna, to je također novac građana naše Županije. No, unatoč tome Kerekesh teatar naplaćuje ulaznice i sigurno neće biti financirani javnim novcem tih istih građana kojima naplaćuje ulaznice.

Posebno smo zabrinuti da se privatnim biznismenima u podršci pridružio i SDP koji u svom nazivu ima „socijaldemokratska“, a danas je podržao privatnu udrugu s velikim prihodima, na uštrb udruga umirovljenika, osoba s invaliditetom i mladima. Da li i oni smatraju da bi tim udrugama trebali uzeti novce kako bismo financirali „udrugu“ s 2,9 milijuna kuna godišnjeg prihoda?

Ovakvim performansom tri dana prije izbora na najprljaviji su se način uključili u predizbornu kampanju, ali i pokazali sve o svojoj kulturi.

Komentari