Županija potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Objavljeno: 05.06.2015. 10:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Župan Predrag Štromar potpisao je u ime Varaždinske županije Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Varaždinska županija tako je postala druga jedinica područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj koja se svojim potpisom obvezala u roku od dvije godine donijeti Akcijski plan kojim se određuju prioriteti, aktivnosti i sredstva za njenu provedbu.

Zaključak o potpisivanju Povelje donijela je Županijska skupština nakon rasprave na 17. sjednici održanoj 20. svibnja i ovlastila župana Štromara da potpiše Povelju.

Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini pokrenuta je prije devet godina. Na taj je način Vijeće europskih općina i regija (CEMR) željelo dodatno potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem – potpisivanjem Povelje.

Renata Skoko, nacionalna koordinatorica koju je imenovala Hrvatska zajednica županija kao članica CEMR-a i pomoćnica pročelnice za područnu samoupravu i civilno društvo Varaždinske županije, izrazila je svoje zadovoljstvo što je njena županija ušla u društvo 1450 lokalnih i regionalnih vlasti iz 29 država koje su se obvezalo na provođenje odredbi Europske povelje. Iz Hrvatske su to do sada učinili Vukovarsko-srijemska županija, Delnice, Opatija, Vodice i Solin.

- Potpisivanjem Povelje Varaždinska županija izrazila je političku volju za implementaciju politike ravnopravnosti spolova u sve segmente političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Nadam se da će se razmjenom pozitivnih iskustava između potpisnica,  korištenjem indikatora iz Europske povelje te  korištenjem dosadašnje dobre prakse Varaždinske županije u postizanju rodne ravnopravnosti i nadalje promovirati i podizati razina svijesti o važnosti poštivanja i unapređivanja ljudskih prava žena i muškaraca kao općedruštvene vrijednosti – istaknula je Skoko.

Varaždinska županija će se povezati sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u Hrvatskoj što će omogućiti razvoj znanstvenih indikatora koji omogućuju praćenje i mjerenje implementacije Europske povelje unutar Pilot projekta.

Komentari