sukob izbio ovaj tjedan

Županija objavila otvoreno pismo: "Problem s OŠ Ivanec je u HNS-ovoj ministrici i potpredsjedniku"

Nakon Grada Ludbrega koji je zatražio osnivačka prava nad OŠ Ludbreg, iz Grada Ivanca, kao što smo već izvjestili – najavljuju da će oni to zatražiti za sve škole na svojem administrativnom području, u čemu ih je podržao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić...
Objavljeno: 08.03.2019. 15:53

Zadnja izmjena: 08.03.2019. 16:07

Foto: Arhiva

Nakon Grada Ludbrega koji je zatražio osnivačka prava nad OŠ Ludbreg, iz Grada Ivanca, kao što smo već izvjestili – najavljuju da će oni to zatražiti za sve škole na svojem administrativnom području, u čemu ih je podržao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

>>Nakon Grada Ludbrega, nadležnost nad školama sada traži i Grad Ivanec

>>Bilić: ''Podržavam Batinićev zahtjev za nadležnost nad školama''

Podsjetimo, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić župana Radimira Čačića prozvao je za „bježanje“ od dogradnje Osnovne škole Ivanec, navodeći kako je za istu u vrijeme mandata Predraga Štromara osigurana sva potrebna dokumentacija i dozvole, zbog čega je dogradnja trebala uslijediti u vrijeme početka mandata Radimira Čačića. Iz Varaždinske županije danas su se o svemu oglasili otvorenim pismom koje gradskim vijećnicima i građanima Ivanca. Evo o čemu je riječ:

OTVORENO PISMO GRADSKIM VIJEĆNICIMA GRADA IVANCA I GRAĐANIMA GRADA IVANCA 

Upućujemo vam otvoreno pismo kao reakciju na tekst objavljen na službenim web stranicama Grada Ivanca u utorak, 5. ožujka 2019. godine. Vijećnik HNS-a, stranke kojoj pripada i gradonačelnik, očito u dogovoru s gradonačelnikom, konstatirao je na sjednici Gradskog vijeća dana 21. veljače 2019. da su građani Ivanca revoltirani činjenicom da se projekt dogradnje Osnovne škole Ivanec, kojom bi se omogućila jednosmjenska nastava, ne miče s mrtve točke te postavio pitanje zašto dogradnja nije počela iako je Gradsko vijeće školu i oslobodilo plaćanja komunalnih doprinosa od preko 243.000 kuna (za projekt ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna) i zašto župan svaki puta lopticu prebacuje na resorno ministarstvo i gradonačelnika.

Gradonačelnik Batinić, u odgovoru vijećniku, podsjetio je da je za vrijeme župana Predraga Štromara (2008. – 2017.) izrađena kompletna projektna dokumentacija, ishođena građevinska i lokacijska dozvola, a dogradnja je trebala uslijediti u mandatu župana Čačića. Isto tako, podsjetio je i da je u srpnju 2017. godine (mjesec dana po izboru župana Čačića) na sastanku kojeg je sazvao župan i na kojem je župan, po riječima Batinića, naglasio da je „nužno da se škole za koje postoje gotovi projekti, riješeni imovinsko-pravni odnosi i od državnih institucija potvrđena opravdanost, realiziraju u najkraćem roku kroz model JPP-a i to na način da u tom modelu država sudjeluje s 55 %, Županija s 35 %, a Grad s 10 % sredstava“. Uz to, istaknuo je da je to moguće i učiniti kroz zakonski reguliran model JPP-a, te da je financiranje od 10 % u ime Grada prihvatio.

Sve što je rekao gospodin Batinić je točno. Tijekom osam godina s potpredsjednikom Vlade, ministrima u Vladi, Batinićem kao potpredsjednikom Sabora, Štromarom kao županom i Batinićem kao gradonačelnikom su zaista uspjeli isprojektirati dogradnju. Ustvrdio je i da, iako za osam godina nisu napravili ništa, Županija sad bježi od realizacije obveze izgradnje u proteklih godinu i 8 mjeseci.

Podsjećamo da je župan Čačić u svom prvom mandatu u tri godine projektirao, ugovorio, izgradio i dogradio 32 škole i dvorane, uključivo i dvije na području Grada Ivanca u vrijeme HDZ-ove Vlade, a da nakon toga svi navedeni HNS-ovci nisu izgradili ništa kroz osam godina, pa tako ni realizirali dogradnju u OŠ Ivanec.

Podsjećamo i da je župan Čačić u ovom mandatu, nakon što se 8 godina nije izgradilo ništa, već pristupio realizaciji obnove pet škola (PŠ Kuljevčica, OŠ Radovan, PŠ Gačice, Srednja škola Ivanec i PŠ Prigorec ukupne vrijednosti 15.006.583 kn) unatoč činjenici da do danas resorno ministarstvo, kojeg vodi ministrica iz kvote HNS-a  i resorni potpredsjednik Vlade, Batinićev stranački kolega Štromar, još uvijek sprečavaju isplatu Vladinog duga za sve naše škole građene po modelu JPP-a, pa tako i škole u Salinovcu i Radovanu. Dakle, pokrenuti su radovi u svim školama za koje se mogao koristiti europski novac i novac Varaždinske županije te čiju realizaciju HNS nije mogao spriječiti.

Treba biti potpuno besraman i sam priznati da se 8 godina nije napravilo ništa osim papira i prozivati Čačića zašto nije realiziran projekt dogradnje u vrijednosti 25 milijuna kuna u proteklih godinu i pol. Međutim, najgore u tome jest da je činjenica da nije započela realizacija dogradnje škole isključivo posljedica ili nesposobnosti ili svjesne opstrukcije projekta od strane resorne ministrice iz kvote HNS-a i potpredsjednika iz HNS-a, dakle kolegica i kolega gradonačelnika Batinića.

Još jednom, iako je za župana Čačića poznata činjenica da se drži vlastite riječi, gospodo gradski vijećnici, Varaždinska županija službeno i javno potvrđuje da je spremna sutra ujutro ili bilo koji drugi dan preuzeti obavezu u iznosu od 35 % u, kao što sam Batinić naglašava, zakonskom okviru JPP-a. Budući da je Batinić javno izjavio i potvrdio da je Grad spreman dati svojih 10 %, očito je jedini problem u HNS-ovoj ministrici i potpredsjedniku, čijih 55 % iz državnog budžeta željno očekujemo. Stoga su županove izjave u kojima navodi da je potpuna odgovornost na državi potpuno utemeljene i istinite, a gradonačelnik to dobro zna ili bi morao znati. Što se tiče osiguranja sredstava za te namjene u budžetu Županije, gospodin Batinić o tome ne treba brinuti. O tome će brinuti župan i garantira da će sredstva biti osigurana unatoč tome što HNS sprečava isplatu duga Županiji u iznosu od 45 milijuna kuna.

Opće je poznato i nitko to nikada nije doveo u pitanje, jer se ne mjeri hrvatskim nego europskim kriterijima, da je sustav obrazovanja osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Varaždinske županije daleko najbolji u RH. Naime, Varaždinska županija je, kao jedina u Hrvatskoj, jedan od 24 centra izvrsnosti od 1.350 regija razine županija u Europi, pa prizemna demagogija gdje činjenica da HNS, s jedne strane, sprečava izgradnju škole, a s druge strane obećava da će biti izgrađena do 2021. ako se na Ivanec prenesu osnivačka prava, samo govori o tome da je zbog prikupljanja političkih poena gradonačelnik spreman žrtvovati interes djece da dobiju najkvalitetnije obrazovanje u RH.

S poštovanjem,

Upravni odjel za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije

Komentari