reakcija

Iz Županije poručuju da stečajni upravitelj Šaulovca nije upoznat s pravom prvokupa

Objavljeno: 05.04.2018. 10:48

Zadnja izmjena: 05.04.2018. 11:09

Stečajni upravitelj Varaždinke, u čijem je vlasništvu dvorac Šaulovec, jučer je za Večernji list izjavio da je Varaždinska županija, ukoliko namjerava kupiti dvorac, bila dužna uplatiti jamčevinu.

Iz Varaždinske županije na to su reagirali opširnim priopćenjem u kojem ističu da stečajni upravitelj nije upoznat s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kao i korištenjem prava prvokupa na nekretninama koje su predmet ovršne prodaje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dvorac Šaulovec je kulturno dobro prema rješenju Ministarstva kulture od 9. travnja 2003., dakle prema dokumentu koji je donesen prije punih 15 godina.

Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara je propisano da se, u slučaju prodaje, kulturno dobro prvo mora ponuditi Općini, Županiji i Republici Hrvatskoj. Člankom 38. Zakona je jasno navedeno da pravo prvokupa postoji i u slučaju ovršne prodaje kulturnoga dobra. Tim člankom je jasno navedeno da je osoba, koja provodi postupak ovršne prodaje kulturnoga dobra dužna o tome obavijestiti RH, županiju, grad ili općinu koji imaju pravo prvokupa, ali i „dostaviti pisane uvjete ponude utvrđene za prodaju kulturnoga dobra“.

Iz Zaključka o prodaji broj St-112/15 od 11. rujna 2017. godine, koji je Varaždinskoj županiji 7. ožujka 2018. godine dostavio Trgovački sud u Varaždinu na njezino traženje, proizlazi da osoba koja ima zakonska prava prvokupa ima prednost pred najpovoljnijim ponuditeljem ako sudu u roku od tri dana od zaključenja dražbe izjavi da nekretninu kupuje uz iste uvjete.

Unatoč tome što Zakon jasno i precizno definira obaveze u slučaju prodaje kulturnoga dobra, Varaždinska županija nikada nije dobila nikakvu usmenu ili pisanu obavijest o namjeri prodaje dvorca Šaulovec, kao ni pisane uvjete utvrđene za prodaju tog kulturnog dobra.

Stečajni upravitelj Stanko Makar je u pravu kad kaže da su „pravila jasna“, ali je, nažalost, propustio javnosti dati potpune i točne informacije o „pravilima“.

Činjenica da je rješenje o prodaji dvorca Šaulovec „bilo istaknuto prije godinu dana i nitko se nije žalio“ ne predstavlja ispunjenje obveze propisane Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Sukladno zakonskim odredbama, Županiji su još prošle godine trebali biti dostavljeni i pisani uvjeti utvrđeni za prodaju.

Županija, kao ni bilo koja druga jedinica lokalne i područne samouprave s pravom prvokupa nema obvezu uplate jamčevine. Člankom 28. Zakona je propisano da u slučaju ovršne prodaje kulturnoga dobra Općina, Županija i RH imaju pravo prvokupa „prema uvjetima ponude u postupku ovrhe koja je najpovoljnija za vlasnika kulturnoga dobra“.

Nije stoga jasno na temelju čega stečajni upravitelj Stanko Makar tvrdi da je Županija bila dužna uplatiti jamčevinu te zašto nije upoznat s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kao i korištenjem prava prvokupa na nekretninama koje su predmet ovršne prodaje.

Dobro je znati i to da je člankom 39. Zakona propisano da općina, županija ili Republika Hrvatska mogu podnijeti tužbu za poništenje ugovora o kupoprodaji ako se kulturno dobro prodaje protivno odredbama Zakona.

 

>>eTV: Županija će za kupnju dvorca Šaulovec ili zakasniti ili može proći dvostruko jeftnije

>>Čačić želi kupiti dvorac Šaulovec - hoće li imati podršku HDZ-a?

>>eTV | Morandini: "Kupnja dvorca Šaulovec je najbolja inicijativa posljednjih godina!"

Komentari