sjednica županijske skupštine

FOTO Na aktualcu Županijske skupštine sve prštalo od pitanja - izdvajamo 4 najvažnija

Objavljeno: 15.02.2018. 12:51

Zadnja izmjena: 15.02.2018. 12:52

Foto: Luka Šalamun/Željko Porobija

Aktualni sat na 4. sjednici županijske skupštine trajao je - kako je primijetio i Alen Runac - puna 2 sata. Čak 21 vijećnik iskoristio je svoje pravo na pitanja, a najveći dio pitanja bio je upućen županu Čačiću. 

Župan je na većinu pitanja odmah odgovorio dok je za nekolicinu - katkad i na traženje samih vijećnika - obećao pisane odgovore. I prije no što izdvojimo najvažnija pitanja, spominjemo i činjenicu da je vijećnik Mladen Jakopović - zbog formalnih razloga - zamijenjen Alenom Trglačnikom.

'Ostajemo bez radnika'

Na pitanje HDZ-ove vijećnice Nadice Dreven Budinski o učincima porezne reforme na punjenje proračuna Županije, Čačić je odgovorio da postoje i pozitivni i negativni efekti.

- Porezna reforma je izuzetno korisna, ali ne i za sjever. Primjerice, Boxmark je spao s 2800 na 2100 zaposlenih, ljudi su otišli, Wolsdorf - nema radnike.... Više nema radne snage, jer smo industrija, kod nas 31% radi u državi (u Ličko-senjskoj 75%), mora se skinuti teret s rada. Dobro je što se vratio novac iz države JLS-ima, donio je pomak u proračunu, možemo očekivati do 8 milijuna kuna do kraja godine, što je nekih 15% povećanja.

'Ovo sam naučio od Račana...'

Brojna pitanja ticala su se - kao što je to i uobičajeno - obrazovanja i zdravstva. Tako je Lidiju Petrinjak zanimalo pitanje besplatnih obroka za učenike sa slabijim materijalnim statusom, a Hrvoja Kovača rješavanje problema koje ima Hitna u Ivancu. Neke druge vijećnike zanimalo je što će biti s obnovom raznih školskih zgrada i ambulanti u našem kraju.

Čačić je izvijestio da je upravo potpisan ugovor za besplatni obrok za 2192 učenika - dakle, za svu djecu koja primaju dječji doplatak. Uz to je dodao da su prije tjedan dana na natječajima prošli projekti Županije za obnovu 10 škola. Za ambulante je obećao da će ih osobno obići pa vidjeti stanje i što treba poduzeti.

- Kao što me davno naučio Račan: "Kad imaš problem, pusti ga da malo legne, riješit će se sam." S 1. 1. jedna ordinacija u Domu zdravlja Ivanec je otišla u mirovinu, nije se nitko javio za prostor i onda smo ga dali za službu kojoj je nedostajao prostor. - odgovorio je Čačić na Kovačevo pitanje.

'Štromar i Divjak se trgaju da se ne vrate novci...'

Nekoliko je vijećnika postavilo pitanje o Aglomeraciji - a najopširniji je bio Marijan Dominko iz Živog zida, kojemu je problem višegodišnje odlaganje projekta.

- Jeste li svjesni kao župan kakvu poruku dajete građanima? Ili teška muljaža pa se projekt neće održati ili se planira pljačka iz tog fonda. Zašto ne zauzmete malo žešći stav, pa raskinete i koaliciju s HDZ-om, a ne da se rade koalicije koje štete i Vama i svima? - izravno je upitao Dominko, dodajući kako je cijeli proračun utemeljen na vraćanju duga države prema Županiji.

- Nema tu nikakve muljaže, nikakve zaštite nesposobnih - mi smo pitali vladu 'Želite li da ugrozimo građane ove županije', svi su župani prihvatili prijedlog, očekujem da je Plenković to razumio i da će to riješiti. Naravno da se Štromar i Divjak trgaju da se ne vrate novci. Ali proračun nije rađen na temelju duga, znajući s kim imamo posla u njega nije uključen povrat duga. - izjavio je Čačić, ne spominjući pitanje koalicije s HDZ-om.

'Bila je centar i u Jugoslaviji...'

Štromar i Divjak su bili na Čačićevom tapetu i u kontekstu drugih projekata - poput onog za Centar kompetencije.

- Problem je što Štromara u vladi nitko ne zarezuje, a Divjakica je, osim što se lijepo smije - nula. - glasio je Čačićev odgovor na pitanje Zlatka Koračevića koliko će njihovo zatezanje s vraćanjem duga zaustaviti projekte. 

Čačić je uz to najavio - odgovarajući na pitanje Nenada Koščaka da će Županija inzistirati na Vinici kao Centru kompetencije.

- To je opet show Divjak i Štromar. Sve se radi da se u Vinici ne napravi Centar kompetencije, Štromar to radi samo zato da napakosti Kostanjevcu. Mi ćemo kandidirati samo Vinicu, ona je i u Jugoslaviji bila centar hortikulture. - izjavio je Čačić.

Komentari