štomar: "napadaj panike"

Županijski HDZ zahtjeva utvrđivanje političke i svake druge odgovornosti Štromara u projektu Aglomeracija

Objavljeno: 10.11.2016. 17:10

Zadnja izmjena: 10.11.2016. 18:44

Županijska organizacija HDZ-a, na čelu s Anđelkom Stričakom poslala je priopćenje u kojem još jednom reagira na projekt Aglomeracija - sustav kanalizacije i pročistača za Varaždin i općina oko Varaždina. Ovaj put HDZ ističe kako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave uvažila žalbe svih petero žalitelja na odluku Varkoma o odabiru izvođača radova za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Podsjetimo, "trzavice" između župana Štromara i Anđelka Stričaka postoje već neko vrijeme, gdje prvi tvrdi da sve ide prema planu, a potonji  podsjeća kako je upozoravao da se projekt neće realizirati u predviđenom roku i da se neće iskoristiti 70% sredstava osiguranih iz sredstava EU.

Cjelokupni projekt trebao bi koštati oko 800 milijuna kuna, a ako u to uračunamo i ostale aglomeracije u županiji, taj se iznos penje do 2 milijarde kuna. Tim ciframa baratao je Štromar na press konferenciji u rujnu, koju je održao zajedno s Vladom Vlašićem, direktorom Varkoma. 

U svom priopćenju, Stričak napominje kako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave uvažila je žalbe svih petero žalitelja na odluku Varkoma o odabiru izvođača radova za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a ističe i kako je Varkomu naloženo da žaliteljima isplati ukupno 572.693 kuna naknade na ime troškova postupka, a predmet je vraćen na ponovno postupanje. 

>>eTV: Direktor VARKOM-a o poništenju natječaja za aglomeraciju: 'Bili smo svjesni rizika, razlozi su formalni'

"Nisam to rekao"

Stričak u priopćenju navodi i da je župan Štromar na tiskovnoj konferenciji koju je održao 9. studenog kazao da se "može dogoditi da poslije roka neće moći dobiti sva sredstva iz EU, a to je 70 posto“, što Štromar kategorički negira.

- Sve će se napraviti u roku, dobit ćemo sredstva EU, odnosno tih 70%. Nisam rekao da će biti problem u rokovima. Jedan lokalni tjednik je to krivo prenio. Završit ćemo dogovoreni dio do 31.12.2018. - odlučno je zaključio.

Ipak, nismo dobili konkretan odgovor na pitanje što točno poništenje natječaja znači. 

- Hoće li biti penala, to nitko ne zna. Nećemo imati nikakvih problema - ponovio je Štromar.

>>Povoljno se uvode kanalizacija i jeftin prijevoz za umirovljenike, ali prijeti i manjak od 15 milijuna kuna

Županijska organizacija HDZ  putem priopćenja je upozorila da župan svaljuje krivicu na druge.

- Župan Štromar još jednom javnosti „maže oči“ i „okreće pilu naopako“, pa zahtijevam pokretanje postupka utvrđivanja političke i svake druge odgovornosti župana i njegovih najbližih suradnika u projektu Aglomeracije Varaždin. Ipak radi se o projektu koji se vrijedan samo oko 800 milijuna kuna - zaključuje Stričak priopćenje.

Komentari