priopćenje za javnost

Županijski SDP nakon ubojstva u Bisagu: Izostaje učinkovita podrška žrtvama nasilja!

Objavljeno: 02.07.2023. 09:43

Zadnja izmjena: 02.07.2023. 09:44

Foto: Danka Marić Paravinja, SDP

Iz županijskog SDP-a oglasili su se povodom ubojstva u Bisagu koje je u subotu potreslo Varaždinsku županiju, poručivši kako su takve situacije sve češće jer izostaje sustavna i učinkovita podrška ženama.

Iz SDP-a napominju kako se radi o situaciji obiteljskog nasilja, od strane počinitelja prema bivšoj partnerici, koje je okolini otprije bilo dobro poznato.

- Iako je u našoj državi nasilje prema ženama raširen i dobro poznat društveni problem, mi kao društvo na njega nemamo adekvatan odgovor, a ovakve su situacije nažalost sve češće.  Upozoravamo da u Hrvatskoj izostaje sustavna i učinkovita podrška ženama žrtvama nasilja; da sustav socijalne skrbi ne raspolaže dostatnem kapacitetima da žrtve smjesti na sigurno, da im pruži nužnu stručnu pomoć te da im omogući sigurnost i početak nove i bolje egzistencije - poručiju.

U SDP-u također smatraju da su kazne počiniteljima neadekvatne i neučinkovite, a postupanja sustava u odnosu na počinjena djela nasilja spora su i nedosljedna.

- Izražavamo duboku sućut obitelji žrtve. Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da problemu obiteljskog nasilja pristupi sustavno i ozbiljno, kako se ovakve tragedije više ne bi ponavljale - zaključili su priopćenje koje potpisuje Danka Marić Paravinja, magistra psihologije.

Komentari