Moral ili kozmetika?

Štromar sebi i zamjenicima smanjio plaće, Križanić smatra da će sada raditi "još lošije"

Objavljeno: 31.03.2016. 12:46

Zadnja izmjena: 31.03.2016. 13:04

Foto: Ivan Tomašković

Županijski vijećnici danas su na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine, sazvanoj po samo jednoj točki dnevnog reda – smanjenju plaća županu i zamjenicima, podržali njihovu vlastitu inicijativu.

HDZ je diplomatski ostao suzdržan, premda se spekuliralo da će ili zatražiti ostavku Štromara, Kišića i Košića; ili glasovati protiv toga da im se smanje plaće.

Da se o tome zaista razmišljalo, dokaz je istup HDZ-ovog vijećnika i saborskog zastupnika Josipa Križanića koji je započeo naizgled pomirljivo, rekavši kako je "osobno za to da ljudi za svoj rad budu nagrađeni".

- Ako si netko smanji plaću to znači da nije dobro radio svoj posao. Mislim da smanjenjem plaća svoj posao neće obavljati bolje već lošije – rekao je Križanić, izazivši općenito nezadovoljstvo radom župana.

"Potez zbog likvidnosti"

- Za koje konkretne kapitalne projekte ste vi zaslužni? – pitao je Križanić župana Štromara koji se nije složio s HDZ-ovom tvrdnjom da je ovaj njegov potez „demagogija“.

- Demagogija je kad g. Karamarko prije izbora kaže da će se smanjiti plaće dužnosnicima za 25 posto, a to ne učini. Proračun županije ne puni se kako bi se trebao i zbog likvidnosti odlučili smo se na taj potez – rekao je varaždinski župan.

Bivši župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati također je, s druge strane, istaknuo kako smatra da se uštedom od 80 tisuća kuna ništa ne dobiva, odnosno – „riječ je simbolici“, zaključio je Sabati dodavši da trenutno stanje zahtjeva ozbiljnu analizu.

Anđelko Stričak na smanjenje plaća nije se pak uopće osvrnuo, ali ponovno je govorio o ugovorima vezanim uz JPP i ponovio da "ne zna zašto se oni drže u tajnosti".

Župan računa na državnu riznicu

- Zašto mi se nije dalo da to s gospodom Avarom i Bunićem „pročešljam“? Nije mi jasno čiji su se interesi štitili? – kazao je Stričak, na što je Štromar ponovio da se ugovori JPP „uvijek mogu pogledati“.

Dodao je, međutim, da se „ne smiju raspačavati“ te i ovom prilikom naglasio kako se nada da je vezano uz JPP „došlo do pogreške“. Evo gdje vidi posljednje rješenje:

- Nadam se da će se tih 15 milijuna naći iz posebne vladine riznice – rekao je varaždinski župan Predrag Štromar.

Plaće su naposlijetku smanjenje za 10 posto, i to s 25 glasova za, sedam protiv.

Komentari