otvoreni razgovor

eTV - Povjerenik biskupije bez zadrške: 'Službeno nas oko skulpture nitko nije kontaktirao'

Povjerenik Biskupije, preč. Anđelko Košćak, također ne osporava ni činjenicu da netko u skulpturi može prepoznati bivšeg gradonačelnika...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.09.2021. 15:08

Zadnja izmjena: 28.09.2021. 15:29

Foto: Luka Šalamun

Povjerenik za kulturna dobra Varaždinske biskupije , preč. Anđelko Košćak, za eTV je rekao kako bivši gradonačelnik Čehok nije kontaktirao Biskupiju prije izrada skulptura, a također ne osporava ni činjenicu da netko u skulpturi može prepoznati bivšeg gradonačelnika.

Podsjetimo, preč. Košćak bio je u delegaciji koja se u ponedjeljak sastala s Gradskom upravom, kako bi se raspravila problematika koja je ovih dana pobudila interes javnosti u cijeloj državi.

U razgovoru za eTV Košćak je danas rekao kako su skulpture već bile gotove, kada se predstavnike Biskupije pozvalo na sastanak.

- Kad smo bili pozvani, bilo je postavljeno pitanje gdje bi se skulpture postavile i tek smo onda smo mi zapravo vidjeli modele tih skulptura - rekao je Košćak i dodao kako bi bilo zgodno da se Crkva konzultirala i ranije.

Službenog kontakta prema njegovim riječima nije bilo, jer da je bilo, kako kaže, oni bi odmah skrenuli pozornost na barem šest redovničkih zajednica koje su djelovale u gradu umjesto samo tri:

- Koliko je meni poznato, sa Crkvom, odnosno s Biskupijom to nije bilo, osim ako nešto usmeno nije bilo rečeno. Ja samo znam da je bio poslan dopis Biskupiji da se o tome ako želi očituje - kaže Košćak.

Dodaje kako vjeruje da umjetniku nije bio namjera prikazati bivšeg gradonačelnika Čehoka, no ne osporava činjenicu da netko upravo u skulpturi može vidjeti njegovo lice.

- Teško je nekad prikazati neki lik za koga nemaš model. Redovnici su trebali biti kao neki opći prikaz redovnika i sad negdje može biti sličnost s nekim. To mi se sve čini nepotrebnim - zaključuje biskupijski povjerenik.

 

Komentari