udar na lisnice

eTV|FOTO: BILI SMO NA TRŽNICI Cijene nekog povrća već sad su skočile 50% - i tu neće biti kraj

Objavljeno: 10.10.2017. 10:44

Zadnja izmjena: 10.10.2017. 10:45

Foto: Viktor Hranić

Ova godina nije išla na ruku našim poljoprivrednicima, a to se, nažalost, već osjeća na cijenama povrća. Proizvodnja većine artikala znatno se smanjila, a to, po neumitnim zakonima tržišta, znači i rast cijena.

Situacija je takva u cijeloj Hrvatskoj, a glavni krivac za podbačaj u našem kraju jesu suša i pretoplo ljeto.

- Mi imamo sustav navodnjavanja kap po kap - ali to ne vrijedi ništa kad su temperature previsoke. - rekla nam je jedna od prodavačica. Čini se da su cijene najviše skočile kad su u pitanju oni najtraženiji proizvodi, kao što su zelje, grah i krumpiri. I tu je već sada došlo do rasta od 30 do 50%.

- Prošle je godine krumpir koštao 2 kn kilo, sad je 3 kune. - rekao nam je gospodin Božić, veteran i legenda naše tržnice, koji prodaje krumpir na Placu već preko 50 godina. Inače, dobra je vijest da je praktički sve povrće koje možete kupiti na tržnici iz našeg kraja.

S obzirom da krajem jeseni ionako dolazi do poskupljenja, potrošači će uskoro za povrće morati izdvojiti još više novaca iz svojih ne baš debelih lisnica. Ipak, nije sve poskupjelo, a za one koji vole orahe dobra je vijest da su jeftiniji nego prošle godine. Trenutačna cijena im je 70-80 kuna po kilogramu, no očekuje se da će uskoro koštati podnošljivih 60 kuna za kilo. Više o svemu pogledajte u našem eTV prilogu.

Komentari