dubravko bilić

eTV intervju - 'Hrvatska skreće u desno, a malo i Sjever. Mi ćemo s progresivnim snagama'

'I na Sjeveru se pokazuju trendovi maloga skretanja u desno. To pokazuju glas za Domovinski pokret i pet mandata za HDZ', kaže Bilić..
Objavljeno: 03.05.2024. 19:04

Zadnja izmjena: 03.05.2024. 19:04

Foto: Boris Matijašec

Novoizabrani saborski zastupnik Dubravko Bilić u eTV intervjuu komentira rezultate izbore, te zamjećuje kako su cijela Hrvatska, ali pomalo i Sjever skrenuli u desno. Nezvisna platforma Sjever, surađivat će, međutim, sa strankama koje su progresivne, kako kaže, te ne namjeravaju od Podravske magistrale i aerodroma odustati.

  • Što pokazuju rezultati izbora?

Činjenica je da rezultati izbora pokazuju da država malo skreće u desno. Građani to tako žele i to je činjenica koju moramo respektirati.

  • Što pokazuju konkretno za Sjever?

U trećoj izbornoj jedinici, na našem području, malo je drugačija situacija, ali i tu je raspred snaga pokazao da ipak i na sjeveru, za kojega smo mislili da je jako lijevo, zapravo pokazuju se neki trendovi maloga skretanja u desno. To pokazuju glas za Domovinski pokret i pet mandata za HDZ.

  • Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata, komentar?

Možda smo očekivali i više, ali kratki tijek izbora malo je poremetio priču. Svejedno smo zadovoljni sa ova dva mandata koji će biti glas sjevera u Hrvatskom saboru.

  • Za što ćete se zalagati u Saboru?

Sve ono što smo spominjali u kampanji. Naši projekti poput Podravske brze ceste, da se obilazak prometa kroz veliki broj gradova i naselja napokon počne komentirati. Da se realiziraju najavljeni projekti ubrzanja pruge. Osobno neću odustati od ideje gradnje varaždinskog aerodroma.

  • Što očekujete?

Očekujem da ćemo sad imati puno više prilika lobirati za naš kraj, za naše projekte, sve tri županije, zapravo sve gradove i općine u našem kraju. To će se to sigurno vidjeti na terenu.

  • Uloga NPS u nacionalnoj politici?

Mislim da bi u tom smislu Nezavisna platforma Sjever mogla zajedno sa drugim liberalnim, odnosno progresivnim snagom u Hrvatskom saboru, sudjelovati na pravi način u određivanju smjera buduće hrvatske politike.

  • S kojim strankama nećete surađivati?

Naravno da je teško komunicirati s nekom strankom koja se bori protiv pobačaja, protiv rodne ravnopravnosti i svih onih tekovina koje su zapravo danas europske, koje nas ne vuku na drugu stranu zapravo pravednosti. S takvim strankama ćemo teško, ja osobno teško mogu surađivati.

  • S kojim strankama očekujete dobru suradnju?

Postoje i stranke koje su progresive, koje razumiju trenutak u kojem živimo i koje žele ovoj zajednici dobrobit u Europskoj uniji. S njima ćemo sigurno dobro surađivati na projektima, idejama, na donošenju dobrih zakona i to suradnji se veselim.

Komentari