Novogodišnji razgovor

Bobić: 'Preda mnom je životni projekt, a pred Varaždincima nešto egzotično'

'Imam pred sobom jedan životni projekt. Riječ je o premijeri mojeg baleta Snježna Kraljica prema Hansu Christianu Andersenu u koprodukciji HNK Osijek i Split', poručuje skladatelj...
Objavljeno: 01.01.2024. 08:27

Zadnja izmjena: 01.01.2024. 10:56

Foto: Sebastian Krehula

Varaždinski skladatelj, Davor Bobić, ovogodišnji je dobitnik županijske nagrade za iznimna postignuća, a naredne godine očekuje ga, kako kaže, životni projekt. O čemu je riječ, kojim povodom je bio u SAD-u i što ga je oduševilo, ali i o planovima za iduću godinu progovorio je u kratkom intervju za naš portal.

  • Godina iza Vas?

Za mene je ova godina bila stvarno posebna. Imao sam jedan povijesni uspjeh. Prvi put u povijesti Sveučilišta Wisconsin izabran sam kao jedan strani profesor i kao skladatelj i tamo sam stvarno doživio jedno od najljepših iskustava u životu.

  • Dojmovi iz SAD-a?

Boravio sam i u Minneapolisu i u New Yorku. To je jedna vrlo otvorena država. Imao sam možda i krivo mišljenje o tom sustavu, ali tamo ako vrijedite, ako se trudite, radite i sposobni ste, svako može doživjeti uspjeh.

  • Nagrada za iznimna postignuća?

Zahvaljujem Županiji i županu. Oni su prepoznali ovo što se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Barokne večeri?

Mislim da su ovo, nakon pandemije, nabolje Varaždinske barokne večeri. Opet smo dobili oznaku izvrsnosti, a to moram zahvaliti kolegama i Koncertnom uredu. Postavljaju standarde jako visoko.

  • Planovi za 2024.?

Iduće godine, ne bih smio to iznositi jer nemamo potvrdu, ali mi smo već u zadnjim pregovorima s Portugalom. Opet jedna država koja je vrlo egzotična za nas.

  • Osobni planovi za 2024.?

Imam pred sobom jedan životni projekt. Riječ je o premijeri mojeg baleta Snježna Kraljica prema Hansu Christianu Andersenu u koprodukciji HNK Osijek i Split.

  • Dakle, bit će zanimljivo?

Kod nas skladatelja i nas koji se bavimo kreativom, uvijek su nekakva iznenađenja. Kako god vi isplanirali, opet se dogodi najčešće nešto kontra toga.

  • Kako provodite blagdane?

Uvijek doma, u krugu obitelji i najužih članova jer mislim da to i dalje mora biti obiteljski blagdan u kojem se moramo na neki način zbližiti.

 

Komentari