O KUPNJI MBO

eTV - Bosilj: MBO gledam kao ozbiljnu poslovnu šansu da možda i profitiramo

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.12.2021. 11:11

Zadnja izmjena: 09.12.2021. 16:18

Foto: Luka Šalamun

Gradonačelnik Neven Bosilj osvrnuo se danas na kupnju MBO-a te rekao kako čeka procjenu vrijednosti koja bi trebala doći do kraja ovoga mjeseca.

Također, najavio je i kako se sastaje s varaždinskim i krapinsko-zagorskim županom kako bi razgovarali na temu odlaganja otpada.

- Po EU regulativi, od 1. listopada sljedeće godine porasti će cijene odlaganja otpada. Odlaganje bez obrade poskupljuje 100 eura po toni, to su ogromni novci. Između ostalog izlazi van SRF I RDF, to je gorivo iz otpada, ja razmatram razne opcije, od raznih spalionica, to je energija kojom možemo cijelu javnu rasvjetu u gradu ( napajati), može grijati i zgrade koje sad grije Vartop - rekao je Bosilj.

Kako dodaje, Grad Varaždin bi u sljedećih deset godina trebao platiti 70 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada.

- Možda određena analiza pokaže da postoje puno pametniji način da utrošimo novce. Varaždin ne može sam ući u kupnju MBO-a, ali upravo zato jer se ne nazire rješenje Piškornice, ja to gledam kao ozbiljnu poslovnu šansu da profitiramo iz cijele priče, zato razgovaram s drugim županima - rekao je gradonačelnik.

'Sad bi ga kupili, a prosvjedovali su'

Podsjetimo, za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Piškornica nije prihvaćena ni jedna ponuda jer se cijena nabave zbog poskupljenja građevinskog materijala udvostručila. Prema riječima župana Anđelka Stričaka, sada je dogovoreno da se ide s novim natječajem, a ovoj temi se razgovaralo i na posljednoj sjednici Županijske skupštine gdje je župan prozvao SDP, Reformiste i Budimo grad. - Oni su 12 godina prosvjedovali protiv toga pogona, a sada bi ga kupili, iako će za 3-4 godine svi gradovi i općine otpad morati voziti u Piškornicu?", rekao je tom prilikom.

Komentari