presica uoči proračuna

eTV - Bosilj: Kada sutra proračun ne bi prošao, Grad bi ostao blokiran do svibnja

Bosilj je pritom rekao kako u zakonskom roku na proračun nije podnesen ni jedan amandman što pokazuje kako je on ''odličan, uravnoteženi i razvojan''.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.12.2021. 10:28

Zadnja izmjena: 09.12.2021. 10:29

Foto: Luka Šalamun

Ovo je naš prvi proračun, građani su nam dali povjerenje u svibnju i očekujem minimun političke kulture od gradskih vijećnika da poštuju odabir građana i da nam dozvole da počnemo raditi - poručio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ususret donošenju proračuna na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Bosilj je pritom rekao kako u zakonskom roku na proračun nije podnesen ni jedan amandman što pokazuje kako je on ''odličan, uravnoteženi i razvojan''. Dodaje kako onaj koji glasa protiv proračuna, glasa protiv interesa Grada Varaždina.

- Ako će netko glasati protiv tog proračuna, nemaju valjani razlog osim čistog politikanstva, no taj proračun je prije svega namijenjen građanima. Ukoliko proračun ne bi prošao, gospodin Marković i ja ostajemo gradonačelnici, a grad ostaje blokirani prvo do 31. ožujka dok imamo privremeno financiranje, a nakon toga do dok se u svibnju ne bi odradili novi izbori za gradsko vijeće - rekao je Bosilj i dodaje kako bi nedonošenjem proračuna stale i pripreme za povlačenje sredstava iz ITU mehanizma.

Što donosi novi proračun?

Novim se proračunom, kako je između ostalog rekao Bosilj kreće u smanjenje prireza s 10 % na 7,5 %,  a osim toga, smanjuje se i porez na potrošnju s 3 % na 2 %.

- Rade se ozbiljni projekti, jučer sam potpisao odluku o odabiru najpovoljnijeg izvođača za sortirnicu, projekta vrijednog 35 milijuna kuna koji će startati iza nove godine i imat ćemo uz reciklažno dvorište jednu od najmodernijih sortirnica u Hrvatskoj - rekao je Bosilj i dodao kako će za drugo reciklažno dvorište natječaj  biti objavljen u siječnju.

Nasip uz Plitvicu

Bosilj je dodao kako će predati amandman za projekt izgradnju nasipa kod Plitivice.

- Nakon što sam pustio proračun u javnu raspravu, bio sam u Hrvatskim vodama i uspio sam izlobirati da zaštitni kanal, nasip uz Plitvicu od Jalkovca do Brezja uđe u plan Hrvatskih voda i da bi mogao potpisati sporazum, moram imati tu stvaku u proračunu i predviđena sredstva - objasnio je.

 

Komentari