lepoglavska spojica

eTV - U županijskoj palači prezentiran projekt brze pruge: Stajat će 4,4 milijarde kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.12.2021. 15:07

Zadnja izmjena: 09.12.2021. 18:30

Brzom prugom vrijeme putovanja od Čakovca do Zagreba trebalo bi se smanjiti na otprilike 70 minuta, dok bi se iz Krapine do Zagreba trbebalo doći za 40 minuta.

Ovo su ključni detalji koje su naveli predstavnici HŽ Infrastrukture danas u županijskoj palači, gdje je održana prezentacija projekte Lepoglavske spojnice, odnosno brze pruge Čakovec - Varaždin Zagreb. Kako je tom prilikom rečeno, u proteklom razdoblju izrađene su četiri verzije idejnog rješenja spoja Čakovca i Zaboka preko Lepoglave, a odabrana je najpovoljnija varijanta idejnog rješenja - ona koja spaja Lepoglavu i Zabok preko Bedekovčine. Procijenjena vrijednost radova iznosi 4,426 milijardi kuna, a projekt sufinancira Europska unija u visini 85 % sredstava.

Prema riječima voditelja projekta Marka Cara, duljina moderniziranih željezničkih pruga iznosila bi 92 kilometara, a to uključuje 70 kilometara postojećih pruga, koje su u lošem stanju, te 20-ak kilometara novog spoja između Poznanovca i Lepoglave. 

- To stvara preduvjete za dnevne migracije putnika unutar regije i migracije prema Zagrebu kao državnom, administrativnom i političkom središtu - naglasio je voditelj projekta.

Postoji i interes poduzetnika

Župan Anđelko Stričak istaknuo je interes poduzetnika: "Već sada postoji interes, pogotovo poduzetnika da koriste usluge HŽ-a, a vjerujem da će i putnici koristiti taj vid prijevoza sve više, pogotovo ako se realizira ovaj projekt Lepoglavske spojnice i ako će putovanje od Čakovca do Zagreba trajati svega 68 minuta. Ovo je zaista odličan projekt, ali nažalost postoji jedan određena procedura od idejnog rješenja projekta i ishođenja svih tih dozvola, zatvaranja financijske konstrukcije što će potrajati, ali unutar idućih desetak godina vjerujemo da će sve biti realizirano", zaključio je župan.

Komentari