presica

eTV - 'Budimo grad' rezimirali prvih 100 dana i dali ovih osam prijedloga

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.09.2021. 16:56

Zadnja izmjena: 24.09.2021. 16:56

Zadovoljni smo načinom na koji se nova gradska vlast do sada suočila s problemima koji su stajali ispred nje. Uvijek može biti bolje, no većina toga što su odradili je dobro, poručili su predstavnici Platforme Budimo grad na konferenciji za medije.

Ivan Obadić i Hrvoje Petrić zatim su javnosti predstavili prijedloge koje Budimo grad želi uputiti u proceduru, a koji bi se trebali prihvatiti tijekom ovog mandata:

  • Obaveza da vijećnici prijave sve poslove koje rade za Grad: - Smatramo da je nevjerojatno da su vijećnici u bivšoj gradskoj vlasti dobili isplatu od 87 milijuna i to je opravdana sumnja u političku korupciju i sukob interesa - poručio je Obadić i dodao kako se uz to obvezu mora uvesti i obaveza Grada da na kraju svake godine i mandata objavi sva primanja koje su vijećnici imali u tom razdoblju.
  • Donošenje etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u Gradu: Njime bi se definirala određena etička načela ponašanja i gradskih vijećnika i osnivanje posebnog tijela etičkog odbora - rekli su iz Platforme Budimo grad te dodali kako bi se trebao donijeti i Pravilnik o definiranju sukoba interesa u Gradu Varaždinu
  • Modernizacija i digitalizacija gradske uprave: Jedna od bitnijih stavaka je, poručuju iz Budimo grad, osnivanje radne skupine koja će izraditi strategiju digitalne transformacije u okviru koje bi trebalo razmotriti reformu mjesne samouprave. - Ideja je izgraditi poseban digitalan portal gdje bi građani mogli komunicirati s gradskom upravom u vezi važnih pitanja - kazao je Obadić
  • Raspisivanje referenduma u slučaju zaduživanja većeg od 10 posto prethodnog proračuna: Smatramo da je nužno da se i građanima omogući da iznese svoje mišljenje kada se ide u zaduživanje - poručuju iz Budimo grad.
  • Donijeti pravilnik o načinu provedbe zapošljavanja u Gradu: 23 osobe u sljedeće dvije godine idu u mirovinu u Gradu Varaždinu i nužno je osigurati transparentan postupak javnih natječaja za zapošljavanje - rečeno je na konferenciji za medije.
  • Transparentnost za trgovačka društva i ostale pravne osobe u vlasništvu Grada: To bi se trebalo osigurati u drugoj fazi, nakon transparentnosti i otvorenog proračuna koji je sada u fazi izrade - rekao je Obadić.
  • Promjena poslovnika u radu Gradskog vijeća: Budimo grad se protivi e- mail sjednicama i želi to izbaciti iz poslovnika. Također, smatraju kako se materijali moraju dostaviti najkasnije sedam dana prije održavanja sjednice.
  • Sredstva za medije: Predlažu osnivanje povjerenstva koje bi trebalo raspisati natječaj po kojem će se zatim dodijeljivati novčana sredstva.

 

Komentari