21.- 24 rujna

eTV: Škvarić najavio bogat program u Lepoglavi povodom Međunarodnog festivala čipke

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.09.2017. 16:06

Zadnja izmjena: 13.09.2017. 16:07

Foto: Viktor Hranić

Danas je u Lepoglavi održana prezentacija i predstavljanje 21. Međunarodnog festivala čipke koji će se održati od 21.-24. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Zemlja partner ove će godine biti Savezna Republika Njemačka.

Na predstavljanju su bili gradonačelnik Marijan Škvarić koji je napomenuo kako je posebno ponosan na to što je grad Lepoglava na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine zahvaljujući čipki i čipkaricima te kako tu vredonotu i ljepotu žele prenijeti na sljedeće generacije, ali je također i pokazati cijelim svijetu.

Ovogodišnji festival održat će se na temu'' Baština europskih čipkarskih škola'', a gosti dolaze iz čak 9 zemalja svijeta.  Prema riječima direktorice turističke zajednice Ljubice Dubovečak, s obzirom na temu festivala, ove će godine biti biti puno radionica i predavanja na kojima će posjetitelji moći vidjeti i upoznati se s kulturnom baštinom.

Ravanteljica Osnovne škole iz Kamenice Mirjana Posavec napomenula je kako su između ostalog osmišljene radionice za nastavnike iz Varaždinske županije na kojima će učiti kako se osim čipke izrađuju korpice, logožari i tradicijske igračke. 

U Lepoglavi vas od 21.-24. rujna čekaju različiti sajmovi, kulturno- zabavni program, radionice, seminari, izložbe i mimohod.

Detaljni program možete pogledati ovdje. 

 

 

Komentari