održana presica

eTV - Povećava se cijena odvoza otpada: Evo kome, koliko i s kojim razlozima

Revizijom je utvrđeno da je Čistoća prošle godine imala gubitak od 2 milijuna kuna, a na temelju procjena previđa se ovogodišnji gubitak od 4,9 milijuna kuna. Direktor i gradonačelnik stava su da je povećanje cijene nužno, a tvrtci treba restrukturiranje...
Objavljeno: 28.12.2021. 15:08

Zadnja izmjena: 28.12.2021. 15:17

U travnju ili svibnju 2022. godine povećat će se cijena zbrinjavanja komunalnog otpada stanarima i kućanstvima, a ona će iznositi 70,06 kuna mjesečno - najavljeno je danas na konferenciji direktora Čistoće Zorana Sveteca i gradonačelnika Nevena Bosilja. 

Kako je rekao Svetec, 129 zaposlenika Čistoće napravi 18,3 tisuće prekovremenih sati godišnje koji su se plaćaju 50 posto skuplje; posao se djelomično radi ručno što ga također usporava i poskupljuje, a osnovica njihove plaće nije se mijenjala od osnutka tvrtke. Zbog toga, revizijom je utvrđeno da je Čistoća prošle godine imala gubitak od 2 milijuna kuna, a na temelju procjena previđa se ovogodišnji gubitak od 4,9 milijuna kuna. 

Kao razlog povećavanja zbrinjavanja otpada, direktor također ističe inflaciju od 7,1 posto, porast cijene goriva za kamione te 19-postotni porast plaća u Hrvatskoj, ali i azakonske promjene. Također, napominje kako na jednog radnika varaždinske Čistoće dolazi 1.144 stanovnika, dok u Zagrebu primjerice dolazi njih 444, a u Beču njih 600.

- Nemilice se trošilo, 3,5 milijuna kuna se potrošilo na nekakvo održavanje informatičkih sustava, a Čistoća gotovo da nema nikakav IT sustav. Plaćali su se troškovi odvjetnika preko 1,7 milijun kuna, reprezentacija 1,2 milijuna kuna, Čistoća je za JLS-ove plaćala preko 2,6 milijuna kuna za ono što su one zakonski morale plaćati. Tu leže mogućnosti racionalizacije poslovanja, s ovim cijenama koje su u rangu s cijenama u JLS-ovima okolnih županija - rekao je Bosilj.

Usporedba sadašnjih i novih cijena 

'Rastu troškovi zbrinjavanja'

Isto tako, napomenuli su kako rastu troškovi zbrinjavanja otpada koji su u prvih devet mjeseci 2021. godine iznosili 8,5 milijuna kuna te je time, oduzimanjem prihoda, nastao manjak za tvrtku od 2,3 milijuna kuna. Još jedan problem, kako su naveli, je činjenica da Varaždin nema svoje odlagalište, zbog čega je nastao i trošak od milijun kuna za prijevoz na odlagališta s dodatnim troškovima pretovarne stanice. Inače, otpad se prevozi u Koprivnički Ivanec udaljen 50 kilometara, Garešnicu na udaljenosti 145 kilometara te u Općinu Davor udaljenu čak 236 kilometara od Varaždina.