Za poljoprivrednike 4,2 mil kuna

eTV| Za potpore je u županijskom proračunu osigurano 4,2 mil kuna - evo kako se javiti na natječaj

Poljoprivrednici se i ove godine mogu javiti na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.03.2020. 12:04

Zadnja izmjena: 06.03.2020. 13:52

Foto: Luka Šalamun

Poljoprivrednici se i ove godine mogu javiti na Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Varaždinske županije. Za direktne potpore je u županijskom proračunu osigurano 4,2 milijuna kuna.

Provodit će se i mjera „Proljetna sjetva“ u sklopu koje će Županija i ove godine putem Garancijske agencije Varaždinske županije (GARA) izdavati jamstva OPG-ovima u svrhu financiranja proljetne sjetve ili sadnje. 

Potpore se i ove godine mogu ostvariti putem sljedećih 12 mjera: okrupnjavanje ili analiza poljoprivrednog zemljišta, podizanje trajnih nasada, nabava ili modernizacija postojećih plastenika ili staklenika, očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, ekološka proizvodnja, nabava sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, zadružno poduzetništvo, cjeloživotno obrazovanje, kao i održiva poljoprivredna proizvodnja.

Za mjeru „Proljetna sjetva“ također raste interes. -  Upravo su sjetva ili sadnja najkritičniji dio u poljoprivrednoj proizvodnji, pa ćemo i ove godine putem GARA-e izdavati jamstva. U 2018. godini izdano je šest, a 2019. osam jamstava. Cilj svih ovih mjera jest potaknuti ljude da ostanu ovdje, u našoj županiji i obrađuju svoju zemlju, s čime smo svi na dobiti jer jedemo zdravu i lokalnu hranu te imamo čisti okoliš – naveo je zamjenik Paljak. 

I dok se za mjeru „Proljetna sjetva“ zahtjevi dostavljaju GARA-i, zahtjevi za potpore po Javnom pozivu podnose se Varaždinskoj županiji. Zahtjevi se Županiji podnose tijekom cijele godine, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2020. godine, rješavaju se prema vremenu zaprimanja, a najkasnije do 15. prosinca ili dok se sredstva ne potroše. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu za svaku pojedinu mjeru, a mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije ili preuzeti OVDJE.

 

Komentari