uvodna konferencija

eTV - Evo kako će izgledati Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.03.2021. 15:07

Zadnja izmjena: 03.03.2021. 15:44

Foto: Dino Možek

Danas je u Varaždinskim Toplicama održana uvodna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice“.

Izgradnjom novog rehabilitacijskog centra, kapaciteta 75 kreveta + 5 kreveta u sklopu dnevne bolnice, Specijalna bolnica će se svrstati uz bok modernim rehabilitacijskim centrima i postati mjesto edukacije i razmjene znanja europskih i domaćih stručnjaka i znanstvenika, te opravdati i nadalje osigurati svoj status „rasadnika“ vrsnih stručnjaka fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je nešto preko 107 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 83 milijuna kuna. Međutim, nakon provedenih postupaka javne nabave za radove i nadzore, vrijednost ulaganja iznosi 112 milijuna kuna. Uz prethodno navedeno, financiranje projekta osigurano je i iz državnog proračuna RH putem Ministarstva zdravstva u iznosu od 24 milijuna kuna. 

Projekt od državnog značaja

Spinalni centar će biti površine gotovo 7.000 kvadrata, gradit će se iznad objekta Terme i s njim će biti funkcionalno povezan, a imat će 80 ležajeva.  U centru će se, uz stacionarne krevete, polikliniku, prostore za fizikalnu terapiju, centralnu praonicu rublja i druge sadržaje, nalaziti i apartmani za prilagodbu na samostalan život nakon rehabilitacije. 

Komentari