dobre vijesti

eTV - Županijski turizam bilježi rast od gotovo 50 posto, dominiraju Poljaci

Sve turističke zajednice bilježe porast noćenja, a po prvi puta je kod nas više stranaca od domaćih gostiju. Također, kuće za odmor su doživjele pravi turistički „boom“.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.08.2021. 10:52

Zadnja izmjena: 16.08.2021. 10:53

Foto: Dino Možek

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na današnjoj je konferenciji za medije izjavio kako su rezultati ostvareni u turizmu u Varaždinskoj županiji u protekloj godini izuzetno zadovoljavajući.

Sve turističke zajednice bilježe porast noćenja, a po prvi puta je kod nas više stranaca od domaćih gostiju. Također, kuće za odmor su doživjele pravi turistički „boom“.

- Sve brojke pokazuju kako postajemo cjelogodišnja turistička destinacija pri čemu nas otežane okolnosti uslijed pandemije nisu omele, naprotiv, pokazale su kako da upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal - rekao je Morandini te dodao kako je do sredine kolovoza ostvaren rast noćenja od 48 %, u odnosu na isto razdoblje 2020.

Pojasnio je i kako su među stranim turistima prvi puta najviše noćenja su ostvarili tranzitni putnici. - Prvi puta ove godine bilježimo značajniji porast turista iz istočne Europe koji se zaustavljaju u našoj županiji i put do mora krate na pola puta boraveći jednu ili dvije noći u našoj županiji – naveo je Bojanić Morandini.

Najava za Špancirfest

Upravno s namjerom obogaćivanja turističke ponude, najavljen je i prigodni sadržaj koji će Varaždinska županija ponuditi posjetiteljima Špancirfesta.

- Špancireri će imati prilike uživati u nebeskoj predstavi jer ćemo nekoliko puta podići naš balon, u Atriju Županijske palače povezujemo ugostiteljstvo i turizam te, kroz događanje „Oblizeki Varaždinske županije“ posjetiteljima nudimo vrhunski gastronomski doživljaj. Uz to, naš Atrij tijekom deset dana postaje pozornica na kojoj će svi fotografiranjem moći ovjekovječiti svoj boravak te se iz prve ruke upoznati s bogatstvom prirodnih atrakcija Varaždinske županije i našom ponudom aktivnog odmora u prirodi – najavila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Uskoro otvaranje hotela

Na konferenciji za medije bila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, koja je istaknula se u gradu iznimno trude kako bi dodatno obogatili turističku ponudu. - Uz prekrasnu Minervu i druge objekte u sklopu Specijalne bolnice, turistima nudimo i kuće za odmor s pričom, a sljedeće godine će biti otvoren hotel s četiri zvjezdice koji je rezultat privatnog ulaganja vrijednog osam milijuna eura - istaknula je.

Komentari