prisjećanje na ratne dane

eTV - Varaždinski policjaci herojski su branili Vukovar, ovo je djelić njihova sjećanja

Od početka neprijateljskih djelovanja na Vukovar do konačne okupacije grada poginulo je oko 3.600 branitelja i civila. U srpskim koncentracijskim logorima završilo je nekoliko tisuća branitelja i civila...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.11.2021. 08:02

Zadnja izmjena: 18.11.2021. 08:03

Foto: Dino Možek

Danas Republika Hrvatska obilježava sjećanje na jedan od najtragičnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, dan kada je slomljen otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Tog su dana prije 29 godina srpske paravojne postrojbe i JNA-a ušle u razoreni grad i najavile „oslobođenje stanovnika Vukovara“ i, pred očima svjetske javnosti i mirovnih snaga, započele s nasilnim razdvajanjima obitelji, odvajanjima muškaraca od žena i djece, skrivenim deportacijama muškaraca u koncentracijske logore u Srbiji, izvlačenjem ranjenika iz vukovarske bolnice koji su, uz civile i branitelje, odvedeni i mučki ubijeni na Ovčari.

Od početka neprijateljskih djelovanja na Vukovar do konačne okupacije grada poginulo je oko 3 600 branitelja i civila. U srpskim koncentracijskim logorima završilo je nekoliko tisuća branitelja i civila, a među njima je bio i Darko Posavec, tada zamjenik zapovjednika zasebne postrojbe PU Varaždin.

- Sjećanja su kao da je bilo jučer. S jedne strane smo ponosno što smo izvršili svoj zadatak i pomogli u obrani grada, a s druge strane dali smo velike žrtve. Sjećanja iz logora su također dvojaka. S jedne strane maltretiranja i torture, zima i hladnoća. Bili smo bačeni na poljoprivredno imanje u štale bez grijanja i osnovnih higijenih uvjeta. S druge strane, u tom logoru sam prvi puta vidio ostatak postrojbe koji je ostao na nogama i koji su se do kraja borili u Borovu Naselju - ispričao je između ostalog ovaj hrvatski branitelj.

Četiri puta je na vukovarskom ratištu bio i Damir Laljek koji se na ovu veliku godišnjicu za eTV također prisjetio ratnih dana.

- Početkom rujna 1991. godine u Varaždinu je oformljena zasebna policijska postrojba čiji sam bio pripadnik i ta je postrojba 11. rujna otišla u Vukovar i ona je posljednja uspjela ući u Vukovar. Mi smo sudjelovali tada u najtežim i najžešćim borbama do samog pada Grada Vukovara. U JNA bio sam u protuklopnoj jedinici i tražili su se ljudi koji znaju raspolagati protuklopnim sredstvima. Ja sam se javio i sa svojim pomoćnicima sam uspio zaustaviti osam protuoklopnih tenkova - rekao je Laljek.

 

Komentari