grad varaždin

eTV - Mijenjaju se prehrambene navike i jelovnici učenika u gradskim osnovnim školama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.09.2022. 09:09

Zadnja izmjena: 26.09.2022. 21:11

U obnovljenoj školskoj kuhinji II. Osnovne škole Varaždin zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković predstavio je projekt kojim bi se trebali izjednačiti uvjeti u prehrani svih školaraca.

Nastavak je to pilot projekta 'Čarobna osmica' koji se je prije nekoliko godina po prvi puta uveo u V. Osnovnu školu.

- Pokazao se to kao izvrstan projekt i rezultati su bili izvrsni i mi smo ga tijekom ljeta i jeseni gdje će biti evaluacija, uveli u sve gradske osnovne škole - rekao je Marković.

Kako objašnjava nutricionistica Anita Car, voditeljica i autorica projekta 'Čarobna osmica', zadatak je da sve u sve gradske osnovne škole zapravo uvedu energetski i nutritivno izbalansirani obroci. Davor Hostić, voditelj i autor projekta dodao je kako do sada obroci nisu bili izbalansirani, odnosno kako je prevladavala hrana sa niskom nutritivnom gustoćom kao što su peciva i pekarski proizvodi. 

- Nije samo naglasak na promjeni obroka, nego na edukaciji. Odradili smo edukaciju sa djelatnicima kuhinje, nastavnicima i još imamo edukaciju rodite4lja koji su najbitniji u tom procesu jer prehrambene navike polaze od kuće - rekao je Hostić.

 

Komentari