radovi u tijeku

eTV - Evo što su pronašli arheolozi u podrumu Županijske palače

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.11.2022. 14:37

Zadnja izmjena: 14.11.2022. 14:39

Foto: Luka Šalamun

Rekonstrukcija podruma Županijske palače je započela u srpnju 2022 godine, radovi su u tijeku i Varaždinska županija će iz projekta prenamijeniti dio podruma u centar za posjetitelje koji će biti opremljen visokom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština.

Dio je to projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]“, a partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanizsa Campus. Kako je najavljeno, sadržaj će biti popraćen modernim tehnologijama, primjerice VR naočalama, projektorima ili hologramima.

- Ono što je najinteresantnije to su temelji koje smo pronašli, uglavnom kamena građa, a koji su temelji starije zgrade koje se nalazila na ovome mjestu. To je bila zgrada Generalata koja na ovom mjestu postoji od 16. stoljeća. Također, pronađena je velika količina pokretne arheološke građe, životinjskih kostiju i veliku količinu pečnjaka - rekla je između ostalog Marina Šimek, arheologinja u mirovini.

Više pogledajte u eTV prilogu.

 

Komentari