posjet školi

eTV - Prehrana za sve učenike sada je besplatna, evo kakva je organizacija u našim školama

O organizaciji prehrane u županijskim školama danas je govorio župan Anđelko Stričak, a kako je sve organizirano u OŠ Sračinec govorila je i ravnateljica škole Lidija Valec....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.01.2023. 12:20

Zadnja izmjena: 11.01.2023. 12:35

Foto: Luka Šalamun

Od 9. siječnja 2023. godine je u sva 63 osnovnoškolska objekta u Varaždinskoj županiji organizirana prehrana za učenike koja se, sukladno odluci Vlade RH, financira iz državnog proračuna.

Varaždinska županija je osnivač 33 škole, a osim u matičnim školama, nastava je organizirana i u 30 područnih škola. O organizaciji prehrane u županijskim školama danas je govorio župan Anđelko Stričak, a kako je sve organizirano u OŠ Sračinec govorila je i ravnateljica škole Lidija Valec.

- Bitno je naglasiti da smo dosad za 30 posto osnovnoškolaca imali osigurane besplatne obroke, za što je Županija izdvajala dva milijuna kuna godišnje, a milijun kuna smo osigurali putem EU projekta „Užina za sve“. Vladina odluka za nas kao osnivača osnovnih škola znači da ćemo ta sredstva sada moći usmjeriti na druge obrazovne programe. Ujedno će roditeljima osnovnoškolaca s područja naše županije ostati šest do sedam milijuna kuna. Stoga je projekt Vlade premijera Plenkovića hvalevrijedan i još jedan iskorak u stvaranju sustava jednakih šansi – rekao je župan Anđelko Stričak.

Na konferenciji za novinare prisustvovat će i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec te predsjednik Općinskog vijeća Sračinca Krunoslav Lukačić.

- Otkad postoji jedinica lokalne samouprave Općina je prepoznala problem i nikada nije bilo gladne djece. Slušamo da su neka djeca u školama bila gladna, ali kod nas je Općine prepoznala socijalni moment i financirala kuhinju - rekao je načelnik Novoselec. 

 

Komentari